Дуже раджу переглянути документалку 2024 року «Антисоціальна мережа. Меми і хаос»

Дуже раджу переглянути документалку 2024 року «Антисоціальна мережа. Меми і хаос»

Там розказано про історію виникнення Анонімус, які люди та ідеї стояли за цим рухом, як одного з них посадили на 10 років, другий втік і довго переховувався, третій вийшов з руху та відморозився.
Ті, що залишилися, неочікувано для себе породили популярні конспірологічні спільноти 4chan та 8chan, яких люди Трампа вдало використали у передвиборчій кампанії 2016 року. Ці ж онлайн-мізкомийки зіграли критичну роль у захопленні Капітолію у січні 2021. На їх базі виникло масове божевілля на ім’я Qanon, прибічники якого також були активними учасниками штурму Капітолію.
Ще там є трошки про справжніх ідейних хакерів з Анонімус, як вони усвідомили свої старі помилки, дозволивши своєю бездіяльністю спотворити ідеї боротьби за справедливість, як намагалися все виправити і що з того вийшло.
Історія, розказана у «Антисоціальній мережі» закінчується подіями 2021 року, хоча й пізніше з Анонімусом пов’язано багато цікавих історій, у тому числі про підтримку Україні навесні 2022, на початку повномасштабного вторгнення ЙР.
Чому історію Анонімусів важливо знати зараз.
Бо знов насуваються президентські вибори у США, Британії, Австрії та до Європарламенту. І знов суспільства тих країн будуть намагатися радикально розділіти, у тому числі завдяки об’єднанню широких мас упоротих конспірологів – але вже новішими цифровими методами.
Для США такими інструментами масштабних маніпуляцій може бути китайський Тік-Ток, у наших краях таким запросто може стати російський Телеграм, або «така зручна» Дія.
Знання історії Анонімуса дозволить зрозуміти як приблизно вас будуть намахувать наступного разу. Вітчизняними міні-аналогами Qanon можна вважати, наприклад, вірусні конспірологічні теорії типу «наживалісь на войнє» чи «убіл сваєго брата».
Тому що гасла, форми і методи змінюються, а принципи залишаються тими самими: гра на низемних емоціях, заздрощах, страхах, прихованих очікуваннях.
Побачити принципи цієї гри закликаю я. Бо вони неодмінно будуть повторюватися, їхні волохаті вуха виглядатимуть з анонімних ТГ-каналів, замовних статей, «популярних блогерів» та ютьюберів-мільйонників.
І це знов спрацює. І знов. І знов. Тому що у масштабованому цифровізованому світі експлуатуються вічні людські слабкості.
Згодом брехня спливе пузом догори, звісно, але буде вже пізно. Тобто тема цілком робоча і тому антисоціальні мережі ще довго будуть актуальними.
P.S.: Перепрошую за спойлери, але вони навряд чи зіпсують враження від фільму.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.