Е-судочинство у Польщі: слово за Сеймом

Е-судочинство у Польщі: слово за Сеймом

Попри початок масштабної вакцинаційної кампанії, що у більшості держав світу вже набирає обертів, боротьба з COVID-19 все ж обіцяє бути затяжною. Підданцям Сполученого Королівства не радять планувати літніх відпусток, уряд Франції змінює вимоги щодо масок, депутати ж польського Сейму запропонували справжню діджиталізацію судочинства – погодьтеся, звучить дуже далекосяжно.

Як повідомила у матеріалі для National Law Review юристка групи Squire Patton Boggs – Юстина Дерещинська, пропоновані законопроєктом зміни розраховані на дію протягом перебігу пандемії плюс до одного року з дня її завершення – відтак про якісь чітко визначені терміни, з огляду на неоднозначні статистичні дані, поки йтися не може.

За словами Дерещинської, проєкт пропонує, фактично, «презумпцію дистанційності» засідань – себто, засідання переважно проходитимуть онлайн за винятком тих випадків, коли офлайн-слухання буде «явно необхідним». Якщо прийнято рішення про очний розгляд справи, то здійснюватиме його одноосібний суддя.

Крім того, законопроєкт встановлює певні вимоги щодо практикуючих юристів. Тепер при поданні до суду позову представник особи має вказувати електронну пошту, що стає офіційним каналом кореспонденції між стороною спору та судом. У разі відсутності мейлу зв’язок (пояснення позицій, подання відзивів і клопотань тощо) здійснюватиметься через державного адвоката або повіреного.

Юстина Дерещинська ставить до законопроєкту кілька питань, що стосуються переважно організаційної частини майбутньої ймовірної імплементації. Зокрема, на її думку, автори не надто детально прописали положення щодо співвідношення «звичайного» діловодства з новим цифровим, а також не передбачили державної підтримки для фізичних та юридичних осіб для переходу на «інтернет-колію». Крім того, авторка побоюється зростання навантаження на судові інформаційні портали, котрим, імовірно, доведеться чимало часу присвячувати розсилці матеріалів.

Сподіваємося, що Польща, у якій високі як рівень інформатизації, так і законотворча техніка парламентарів, зможе забезпечити громадянам гідний рівень е-судочинства у разі прийняття законопроєкту – звісно, вдосконаленого відповідно до рекомендацій юристів та можливостей громадян у карантинних реаліях.