«Ишь ты, Масленица!»

«Ишь ты, Масленица!»

Масляниці стало якось дуже багато. Ніби тих же 7 днів, що і раніше, але останнім часом її все більше в цих днях, а головне все в одному контексті млинців. Можна не знати, що Масляна, це щось до Посту і про віру, але те, що Масляна, це про млинці, то знає кожен. Ми не святкуємо так Світлий пасхальний тиждень, як святкуємо Масляну! При тому, що Світлий тиждень в церковному календарі весь червоним виділений – ну святкуйте, значить, радуйтесь, – а Масляний – звичайним чорним шрифтом. Впевнений, що далеко не всі, хто знає про Масляницю, знають що таке Світлий тиждень.

Перед Великим Постом у православній традиції є цілих три так звані підготовчі тижні. Це особливі дні і в плані богослужбового порядку та молитв, і в плані пісних днів, і особливо в плані смислових віровчительних акцентів. Всі ці три тижні важливі і значення їх полягає в тому, щоби допомогти християнам підготуватись до посту, правильно налаштувати найперше своє серце і мізки, а вже лише потім шлунок.

Перший тиждень, це про митаря і фарисея, коли Церква застерігає нас від благочестивої фальші і закликає до смирення і щирості перед Богом.

Другий тиждень – про блудного сина. Через цю євангельську притчу Церква ще раз нагадує нам про велику і безумовну Божу любов до людей. Коли Господь даруючи нам «владу дітьми Божими бути» (Ів.1.12) , не відмовляється від цього через наші гріхи.

Третій підготовчий тиждень – про Страшний Суд, але він не стільки про сам Суд, як скоріше про християнське благочестя. Це слова Христа про «був голодний, спраглий, нагий… і ви допомогли Мені». Це як нагадування християнам про мету їхнього посту і трудів – у світі має бути більше добра, а не так, що ти молодець, бо не їв м’яса.

Закінчується цей підготовчий період до Великого Посту Прощеною неділею. Перед тим, як увійти в Піст, християни повинні позбавитись всякої злоби, образ і з усіма примиритись.

Серед цього всього ми десь почули знайоме слово «млинці» і нас понесло. Фестиваль млинців, конкурс на поїдання млинців, скидки на млинці, вітання з млинцями… Млинці, це не погано, погано, що крім млинців нічого не залишається. Із усього цього підготовчого періоду у нас перед очами, в умі і в животах залишаються лише млинці. Млинцепоклонники! Ми явно щось загубили.

І це дуже хороший приклад того, як за якимись «млинцями» можна загубити щось важливе і головне. Для цього і потрібен піст, щоб не губитись, думати головою і не про живіт, вчись бачити дальше за свою тарілку.