Канони давно перестали бути тим, чим задумувались

Канони давно перестали бути тим, чим задумувались

Канони давно перестали бути тим, чим задумувались. Немає жодного ієрарха в жодній Помісній Церкві, який би не порушував канонів.
Їх толком і не знають, а інтерес до них загалом чисто формальний. Сьогодні це просто така благочестива палиця, якою можна товкти ближнього по голові, коли він тобі неугодний, без особливих докорів совісті.
Це добре помітно на тому прикладі, що патріарх Кирил, який штовхає росіян на звірства війни в Україні, благословляє їх на вбивство фактично, для ієрархії УПЦ канонічний, благодатний, рукопожатний і прийнятний, а мільйони своїх же співвітчизників, які такі ж самі православні, так само вірують, але щоб тільки без Москви (мають тяжкий досвід), що цілком прийнятно з тз віровчення – гірше скверни.
Це просто абсурд, тому ніхто не може сформулювати ці тз канонічні претензії в якийсь адекватний конструктив. Все, що може бути пред’явлено, як канонічне виправдання антагоністичному протистоянню православних українців, має потенціал і прецеденти рішення. Очевидно, що декому такого рішення просто не треба, тому ситуація залишається на рівні скандалу. Мутно, невнятно, неканонічні, безблагодатні, тьфу на вас три рази, – от і вся духовна розмова. Канони стали благочестивою ширмою за якою зручно ховати політичні чи особисті інтереси, які інакше просунути, як власне християнські, складно.
Нагадаю тільки, що ПЦУ рішенням свого Синоду і Предстоятеля не раз пропонували ієрархам УПЦ розпочати діалог без попередніх умов і претензій, яких за весь час назбиралось немало з обох сторін. Ну в УПЦ високодуховно такі пропозиції проігнорували.