Київський вектор Петра Могили

Київський вектор Петра Могили

11 січня 1647 р. помер Петро Могила — Митрополит Київський, Галицький і всієї Русі, екзарх Константинопольського патріарха. Архімандрит Києво-Печерського монастиря.
Представник молдовського боярського роду Могил, син молдовського господаря Симеона Могили.Похований ліворуч від головного входу в Успенський собор Києво-Печерської лаври.
Але він був ще й одним із засновників моєї Alma Mater. Тому сьогодні я хотів би поширити ще раз свій нарис про нього – “Київський вектор Петра Могили”.
“…. Давні міста мають свою сакральну географію. І на архітектурно-паркові ландшафти їхніх історичних районів накладаються реперні координатні сітки та векторні простори, пов’язані з життям та діяльністю видатних людей у них.
Андріївський Узвіз у Києві – одне з таких місць, де історія й геометрія тісно переплітаються. Гуляючи Узвозом, ви за 15-20 хвилин (залежно від швидкості вашої ходи) зможете пройти майже тисячу років вітчизняної історії та численні геометричні простори видатних людей, що перетиналися в своєму житті й діяльності з містом Кия. Окрім матеріально осяжних місць, пов’язаних з Булгаковим, Іваном Кавалерідзе або Святим Лікарем (Феофілом Яновським), тут існують і просторово-геометричні структури – наприклад, перехрестя Двох П’єро ( див. окремий нарис про нього) та координатна сітка військових героїв (реперні точки Міфа, Шипа й Хороброго). На додачу до цього, Андріївський Узвіз накреслює собою київський вектор Петра Могили. “
Георгій Вишня

Досвічений управлінець та IT-професіонал у сферах систем штучного інтелекту, машинного навчання та BI. Поет, есеїст, поліглот, мандрівник, та філософ