Кримська платформа очима волонтера

Кримська платформа очима волонтера

23 серпня 2021 року в столиці відбулася довгоочікувана Кримська платформа – зустріч президентів, очільників урядів та парламентів, голів зовнішньополітичних відомств держав, котрі підтримують територіальну цілісність та недоторканість України й прагнуть сприяти Києву у справі деокупації Кримського півострова, з метою напрацювання відповідних рішень.

Мені випала чудова нагода (і за це моя велика подяка кафедрі іноземних мов рідного Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка) на волонтерських засадах долучитися до організації цього унікального заходу.

Я переконався, що Кримська платформа – дійсно дещо більше, ніж типова “зустріч у верхах”: це радше справжній мікрокосм, сповнений духу довіри та співпраці, у якому за аксіому прийняті цінності ліберальної демократії, завдяки яким себе успішно донині проявляє західний світ. Щиро сподіваюся, що недовго лишилося до їхнього істинного розквіту в Україні.

Як майбутній юрист-міжнародник був щиро втішений почути нагадування шановного голови уряду Словацької Республіки Едварда Геґера про те, що верховенство сили не тотожне верховенству права. Прикро, що не у всіх іще столицях “цивілізованих націй” це усвідомлюють.

Також прослухав промову шановного Президента Республіки Польща Анджея Дуди. Питання взаємин з Польщею, з огляду на сферу моєї діяльності, відіграють у моїй “системі координат” взагалі особливу роль ? звичайно, тішуся, що президент Зеленський, попри дещо відмінну ідеологічну позицію, підтримує з польським колегою добрі стосунки. Незабаром сподіваюся також окремо проаналізувати статтю обох президентів для часописів Die Welt та Le Figaro.

Прослухав і промову шановної Президентки Естонської Республіки Керсті Кальюлайд, на яку вже за кілька днів чекає виборчий процес. Важко переоцінити важливість підтримки Таллінном суверенітету й територіальної цілісності України; сподіваюся, що конструктивна критика п. Кальюлайд євроінтеграційного поступу буде правильно сприйнята владою.

Кримська платформа продовжує працювати й після 23 серпня – у форматі постійного координаційного майданчика МЗС. Сподіваюся, що ще матиму честь і надалі бути причетним до реалізації її благородної місії ?