Круглий стіл-вебінар до 90-річчя трагічної смерті знаного речника польсько-українського порозуміння ТАДЕУША ГОЛУВКА

Круглий стіл-вебінар до 90-річчя трагічної смерті знаного речника польсько-українського порозуміння ТАДЕУША ГОЛУВКА

Взаємини Польщі та України (як і більшості держав світу) ніколи не були цілковито радісними й безхмарними. На жаль, наші братні народи періодично вдавалися при вирішенні спорів і до зброї; навіть школярі свідомі того, як багато крові пролилося у ті трагічні моменти…
Втім, і в такі, здавалося, безнадійні часи знаходилися ті, хто наважувалися бажати більшого, жадати справді великого майбутнього для великих націй польської та української. Амбітні інтелектуали й водночас сміливі мрійники, вони брали на себе справді історичну місію координації міжнаціонального діалогу в моменти, коли за lingua franca правила мова зброї.
Одним із таких адвокатів польсько-українського діалогу у, фактично, польових умовах став Тадеуш Голувко. За його сприяння було засновано численні україномовні періодичні видання, він «прищеплював» інтерес до української тематики численним польським академікам, а стипендію з коштів його фундації отримував у молодості сам «імператор залізних строф» Євген Маланюк.
29 серпня 1931 р. Голувка було за нез’ясованих обставин убито в Трускавці. Офіційно було заявлено, що вбивство – атентат ОУН, «авторами» якого були В. Білас та Дм. Данилишин, проте донині ця версія піддається сумніву. Сам Є. Коновалець вкрай насторожено поставився до тієї новини, назвавши версію замаху підозрілою.
30 серпня ц.р. БФ польсько-українського партнерства за підтримки Польсько-Українська Господарча Палата в Україні організовує у м. Трускавець у гібридному форматі пам’ятний круглий стіл-вебінар, присвячений пам’яті Т. Голувка, вшануванню його набутку та проблемам координації протидії викликам з боку нашого спільного російського ворога.
Щиро запрошуємо до участі усіх зацікавлених! ????
Реєстрація можлива тут: https://forms.gle/BBHfRay7rC4vgPVv6