Митні процедури на українському кордоні

Митні процедури на українському кордоні

Багато питань/коментарів отримую щодо митних процедур при ввезенні/вивезенні товарів з України та до України. При цьому як фізичними особами, так й підприємствами.

 В цьому дописі спробую узагальнити всі ці питання та дати на них докладні відповіді.

  1. При ввезенні товарів до України, тобто при імпорті необхідно зважати на наступне.

Імпортом у визначенні митного кодексу України є митний режим, відповідно до якого іноземні товари після сплати всіх митних платежів, встановлених законами України на імпорт цих товарів, та виконання усіх необхідних митних формальностей випускаються для вільного обігу на митній території України.

Процедура митного оформлення вантажів передбачає комплекс процесів, з-поміж них заповнення митної декларації, усне декларування, огляд вантажу, розрахунок мита, оплата мита, в разі необхідності – інших обов’язкових платежів, а також повний супровід і надання митному інспектору всіх необхідних документів і відомостей про товар.  

За загальним правилом в разі ввезення товарів фізичною особою з Польщі до України

  • наземним транспортом мито платити не потрібно, за умови якщо його загальна вартість не перевищує еквівалент 500 євро, а вага становить до 50 кг. Таке правило діє тільки за умови перебування власників придбаного товару за межами України мінімум 24 години та якщо вони перетинають кордон не частіше один раз протягом 72 годин.  В інших випадках, дозволено ввозити без оподаткування товари на суму до 50 євро і вагою до 50 кг.
  • при подорожах літаком без мита можна ввозити товар вартістю до 1000 євро один раз на 24 години. При цьому обмеження по вазі визначаються правилами перевезення багажу авіакомпанії.
  • якщо товар надходить до України поштовим відправленням мито не підлягає оплаті, якщо загальна сума товару не перевищує 100 євро. Декларування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, здійснюється оператором поштового зв’язку, експрес-перевізником чи декларантом або уповноваженою ним особою.

В інших випадках товар підлягає письмовому декларуванню з обов’язковою сплатою мита та ПДВ.

За загальним правилом в разі ввезення товарів з Польщі до України в рамках господарських операцій між підприємствами особа, що є імпортером, тобто покупцем товару, що завозиться до України, у першу чергу мусить бути акредитована на українській митниці.

Зверніть увагу, що особою, відповідальною за дотримання митного режиму, в тому числі за сплату мита є митний брокер або штатний співробітник-декларант відправника. Митну декларацію оформлює або митний брокер або штатний співробітник-декларант відправника у спеціальних програмах.

Митний брокер – це підприємство, що надає послуги з декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон України.

Взаємовідносини митного брокера з особою, яку він представляє, визначаються відповідним договором. За вчинення правопорушень, пов’язаних з провадженням митної брокерської діяльності, митний брокер несе відповідальність, встановлену законами України.

Перелік документів, які необхідно надати для митного оформлення

В кожному випадку цей перелік має індивідуальні ознаки та йог склад залежить від митного коду товару відповідно до української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД).

Зокрема документам, що необхідні для митного оформлення імпорту у загальному порядку, є:

Картка акредитації на митниці.

– Зовнішньоекономічний Контракт.

– Інвойс (рахунок) та переклад інвойсу.

– Транспортні документі (CMR, Bill of lading, Carnet TIR, Air waybill, тощо).
– Сертифікат про походження.

– Експортна декларація.
– Попередня декларація з митниці на кордоні.
– Договір з фірмою по утилізації тари та упаковки.
– Наявність передоплати на митниці.
– Додаткові документи (в залежності від коду товару): сертифікат відповідності; санітарно-гігієнічний висновок; фітосанітарний сертифікат; карантинний дозвіл; висновок СБУ; інші.

Митний брокер, а в подальшому працівник митної служби може потребувати надання інших документів та додаткових даних, зокрема технічні характеристики товару, детальний опис та фотографії товару, податкові накладні, рахунки-фактури, договори на придбання, платіжні доручення на оплату, документи, що підтверджують вартість страхування товару (необхідні в залежності від умов поставки товару згідно з правилами Інкотермс, це може бути договір про страхування товару; страховий поліс; рахунок на оплату страхування товару), документи, що підтверджують країну походження товару: сертифікат про походження товару, декларація про походження товару, інші документи.

Ввізне мито на товари

Нараховується за ставками, встановленими Митним тарифом України, та залежить від митної вартості товару. Митний тариф України передбачає сплату ввізного мита, який в основному становить від 2 % до 20 % митної вартості.

Митна вартість – це ціна, фактично сплачена або що підлягає фактичній сплаті за товар. Для порівняння цін імпортованого товару українські митники активно використовують внутрішню базу цінової інформації, обов’язковий статус якої на законодавчому рівні не визначено. На практиці митна вартість часто визначається інспекторами за ціною аналогічних (подібних) товарів, завезених до країни протягом попередніх 90 днів.

Допускається встановлення тарифних пільг (тарифних преференцій) щодо ставок Митного тарифу України у вигляді звільнення від оподаткування ввізним митом, зниження ставок ввізного мита або встановлення тарифних квот відповідно до законодавства України та для ввезення товарів, що походять з держав, з якими укладено відповідні міжнародні договори.

Укладені Україною угоди про вільну торгівлю передбачають, що за умови підтвердження країни походження імпортовані товари не оподатковуються ввізним митом.

Документом, що підтверджує країну походження, є сертифікат походження. Оскільки надання сертифіката призводить до зменшення бази оподаткування імпортованого товару, поряд зі збільшенням митної вартості фіскальні органи часто з формальних причин визнають недійсними сертифікати походження, що спричиняє додаткове фінансове навантаження на імпортера.

Сплата «імпортного» ПДВ

Операція з ввезення товарів на митну територію України є об’єктом оподаткування ПДВ. Податкові зобов’язання з ПДВ при ввезенні виникають уже на дату подання митної декларації , а ось сплатити «імпортний» ПДВ доведеться ще до дня або в день подання Декларації.

Щоправда, візьміть до уваги такий важливий момент. Якщо розмитнювати товар, що ввозиться вами, буде за договором доручення митний брокер, то перерахувати митному брокерові гроші для сплати податкових зобов’язань з ПДВ потрібно до моменту розмитнення товару.

Зазвичай, ввезення товару на митну територію України оподатковується ПДВ за ставкою 20 %. За ставкою 7 % оподатковується лише ввезення лікарських засобів і мед виробів.

Базою оподаткування при ввезенні товару буде його договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості, з урахуванням мита й акцизного податку, які підлягають сплаті і включаються в ціну товару

  1. При вивезенні товарів з України, тобто при експорті необхідно зважати на наступне.

У першу чергу з метою уникнення ризиків, пов’язаних зі спроможністю Вашого українського контрагента виконати контрактні зобов’язання з продажу Вам товару, варто попередньо провести його комплексну верифікацію (див більше за лінком http://jakzalozycfirmenaukrainie.com/jak-zweryfikowac-ukrainska-firme/ , результат якої стане запорукою успішної реалізації контракту.

При укладенні договору (контракту) поставки/купівлі-продажу товару обов’язково зверніть увагу на умови Інкотермс, відповідальність Продавця у разі порушення умов контракту, на право, яке регулює відносини в рамках контракту, а також в який спосіб вирішуються спірні питання. Також окремо приділіть увагу особливостям договору транспортування (перевезення), дозволи перевізника та його відповідальність.

Перед тим, як переміщати товар через митний кордон України, належить дізнатися, чи підлягає дана операція або даний вантаж ліцензуванню, перевірити, чи підлягає товар обов’язковій сертифікації в українській національній системі сертифікації УкрСЕПРО, та в разі необхідності отримати підтверджуючi документи.

Варто пересвідчитися чи відноситься експортований товар до продукції, внесеної до переліку такої, відповідність якості якої повинна бути підтверджена відповідною декларацією про відповідність. При необхідності, провести декларування відповідності продукції технічним регламентам та зареєструвати декларацію в уповноваженому органі.

Митна вартість товарів, що експортуються

визначається на основі ціни, яку було фактично сплачено або яка підлягає сплаті за ці товари на момент перетинання митного кордону.

Крім ціни, до митної вартості товару також включаються фактичні витрати, за умови, що вони не були раніше до неї включені, серед яких витрати на навантаження, вивантаження, перевантаження, транспортування та страхування до пункту перетинання митного кордону України; комісійні та брокерські винагороди; ліцензійні та інші платежі за використання об’єктів права інтелектуальної власності, які покупець повинен прямо чи побічно здійснити як умову продажу (експорту) товарів, які оцінюються.

На підставі визначення ціни товару особа, на яку покладається дотримання вимог митного режиму, повинна подати митниці документи на такі товари та сплатити митні платежі, якими відповідно до закону обкладаються товари під час вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту.

Як визначається розмір експортного мита

Порядок і форми сплати митних платежів визначено Митним кодексом.

Варто зауважити, що експортне мито стосується виключно кількох позицій – це сільгосппродукція, рогата худоба, свійські тварини, металобрухт та відходи.

При цьому варто зауважити, що з метою забезпечення міжнародних зобов’язань України, взятих в рамках угод про вільну торгівлю з ЄС, країнами ЄАВТ і Канадою кожного року, починаючи від 2016, відбувається

поступове зниження експортних мит, зокрема, на сільгосппродукцію, до 0 до 2026 р., а на велику рогату худобу та вівців до 0,8% в 2025 р.

Чи сплачується ПДВ при експорті

Експорт товарів підлягає оподаткуванню ПДВ за нульовою ставкою.

Документи, необхідні для митного оформлення експорту у загальному порядку:

  • Картка акредитації підприємства на митниці.
  • Зовнішньоекономічний контракт (додаткові угоди, специфікаціями тощо).
  • Інвойс (рахунок).
  • Транспортні документі (CMR, Bill of lading, Carnet TIR, Air waybill, тощо).
  • Сертифікат про походження товару.
  • При відправленні автомобільним транспортом – техпаспорт транспортного засобу, паспорт водія, свідоцтво про допущення т/з.
  • Дозвіл на проведення експортної операції (якщо це передбачено законодавством України).
  • Додаткові документи (остаточний перелік можливо сформувати після визначення коду товару згідно УКТ ЗЕД): ветеринарний сертифікат; фітосанітарний сертифікат; ліцензія на експорт товарів; інші.

Дозвільні документи на товари, що переміщуються через митний кордон України.

Варто відзначити, згідно законодавства України, експортно-імпортні операції деяких видів товарів здійснюються тільки за наявності відповідних дозвільних документів. В основному дозволи необхідні для такої категорії товарів як домашні тварини, обладнання медичного призначення, лікарські засоби, продукти харчування та інші.

І насамкінець

Суворо раджу!

Краще витратити більше часу на етапі підготовки зовнішньо-економічного контаркту/правочину й відносно спокійно пройти всі митні процедури, аніж потім мати величезні витрати під час простою транспорту, судових спорів із фіскальними органами тощо.

Андрій Попко

Керуючий Партнер Юридичної Канцелярії Пі Ел Пі Засновник PLP Law Group Голова Комітету з питань митного та податкового права Польско-Української Господарчої Палати