Новий погляд Польщі на Закарпаття

Новий погляд Польщі на Закарпаття

У рамках нового циклу “Діалоги з Європою” заходів ICES – The Institute for Central European Strategy на Закарпатті відбулася дискусія з Bartosz Cichocki – Надзвичайним та Повноважним послом Польщі в Україні. Від імені Польсько-Українська Господарча Палата в Україні відвідала захід разом з керівництвом Товариства польської культури Закарпаття ім. Гнєви Волосєвич.

Даний візит пана Посла та діалог з місцевою владою, бізнесовими та культурними організаціями вважаємо надзвичайно важливим для розвитку здорових українсько-польських відносин, зокрема із Закарпаттям як регіоном з великим наявним потенціалом та бажанням до активної співпраці вже зараз.
Під час дискусії говорили про:
  • Триморʼя як важливу ініціативу для відбудови України після війни;
  • Східне партнерство як інструмент запропонувати Україні вступити в ЄС;
  • Про роль Люблінського трикутника;
  • Ментальну еволюцію, що відбувається в Європі завдяки зусиллям Польщі, коли над Україною літають бомби.
  • Роль та виклики польської нацменшини на Закарпатті.
Аби очікувати від Польщі нових КПП та інших інвестицій, варто зі свого боку дотримуватися давніх домовленостей та розвивати прикордонну і дорожню інфраструктуру . Для цього існують різні програми співробітництва!
Безпечна Україна – це безпечна Польща та мирна Європа, тож жодних суперечок між Польщею та Україною не має бути, натомість бажання до співпраці.
Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства