Ще більша підтримка польських та українських підприємців -  Центр Ринкових Аналіз ПУГП

Ще більша підтримка польських та українських підприємців – Центр Ринкових Аналіз ПУГП

Сусідство Польщі з Україною, а також економічне партнерство – це не до кінця використаний потенціал розвитку наших країн. Проблеми, з якими стикаються підприємці, плануючи інвестувати на польському або українському ринку чи просто реалізувати торгівлю на Україні або ж у Польщі – не сприяють збільшенню торгового обміну. Тому, беручи до уваги необхідність підтримки підприємців по обидва боки кордону, Польсько-українська господарча палата (ПУГП) за рішенням правління, заснувала Центр ринкових аналіз.

Завданням Центру є надання всебічної підтримки всім підприємцям, які бажають розвивати свій бізнес по обидві сторони кордону. Детальні аналізи та консультації, від фахівців у різних галузях, надають підтримку в юридичному, економічному, податковому, маркетинговому, а також допомогу у створені мережей бізнесу з обох боків кордону.

Сприяння торговому обміну

Центр ринкових аналіз виконує роль центру моніторингу проблем в економічній співпраці між Польщею та Україною. Його завданням є аналіз причин та розробка рекомендацій щодо їх усунення. Центр має консультативну роль у сфері законодавчих змін спрямованих на усунення перепон у економічній співпраці між Польщею та Україною.

Як директор Центру,  я беру участь в засіданнях групи щодо вдосконалення та врегулювання аналізу ринку в Міністерстві розвитку. Завдяки цьому, підприємці можуть висловлювати свої думки та проблеми, з якими вони стикаються щодня під час торгово-інвестиційної діяльності між нашими країнами.

Протягом трьох років я являюся членом Польсько – української господарчої палати, а уже два роки займаю посаду директора у представництві Польсько – української господарчої палати в м. Жешув, беру участь в регіональних починаннях, а також представляю підприємців з Польщі та України.

Слід зазначити, що правління Палати вперше за двадцять п’ять років історії ПУГП, прийняло рішення про місце розташування представництва, яке безпосередньо підпорядковується Палаті, за межами Варшави, тобто у м. Жешув, що підносить, але й одночасно вимагає більшої відповідальності.

Обійнявши цю посаду я поставив собі за мету, аби ця установа надавала ефективну підтримку підприємцям, де вони можуть отримати необхідні знання або безпосередню допомогу в веденні бізнесу.

З польської сторони було створено команду, яка складається з юристів, економістів та фахівців з маркетингових стратегій. До співпраці були запрошені фахівці з багаторічним досвідом. Також, постійно проводяться безпосередні зустрічі з регіональними торгово-промисловими палатами України.

Представники Центру найближчими місяцями планують відвідати наступні організації, ради та українських підприємців, щоб розширити свої прямі відносини з ними. Ці зустрічі будуть спрямовані на покращення контактів з самими підприємцями, збільшивши таким чином мережевий потенціал фірм з Польщі та України. Проводяться також розмови з українськими фахівцями, які мають наміри працювати у Центрі. Особи, які матимуть достатній досвід, підтверджений особисто своїми клієнтами -будуть прийняті до команди. Це надасть ще більшу якість діяльності Центру.

Зустрічі підприємців з посадовими особами

Підприємці, які активно включилися в діяльність Центру, зазначають, що повинна створитись можливість безпосереднього представництва своїх позицій формаціям, установам та органам влади.

Відповідно до цих очікувань, Центр планує регулярно організувати засідання членів Палати з представниками Прикордонної служби, Митної служби та з іншими установами. Завдяки чому підприємці матимуть можливість демонстрації своїх позицій та шанси для вирішення ініційованих проблеми.

Центр ринкових аналіз повинен також виконувати консультативну роль у сфері змін до законодавства, спрямовану на усунення бар’єр в економічній співраці між Польщею та Україною. Центр розробляє юридичні та законодавчі ініціативи щодо змін у нормативних актах як у Польщі, так і в Україні. У цьому напрямку,  Центр співпрацює з Хмельницьким  університетом управління та права, де презентуємо проблеми, що заявляються українськими та польськими підприємцями, ділимося юридичними вирішення тої чи іншої ситуації у Польщі, в результаті чого створюються законодавчі ініціативи, які керуються до українського парламенту. Я особисто беру участь у засіданнях групи з вдосконалення економічних регламентів у Міністерстві розвитку Польщі, таким чином в цілях удосконалення торгівлі між Польщею та Україною ми вітаємо всі думки підприємців, котрі щодня стикаються з проблемами торгівлі між нашими країнами.

У минулому році Польсько-українська господарча палата відзначила свою двадцять п’яту річницю. На даний час вона об’єднує понад  двісті польських та українських фірм. Це найбільш активна організація підприємців, яка підтримує їхню діяльність на обох ринках.

У разі питань, пов’язаних з діяльністю Центру ринкових аналіз Польсько-української господарчої палати, звертайтесь: [email protected].

Маріуш Тивонюк

Керуючий партнер юридичної компаній Tywoniuk & Partners, Директор Центру ринкових аналіз Польсько-української господарчої палати. У 2015 році нагороджений Світовим банком відзнакою за внесок у розвиток підприємництва.