Що повинен зробити працівник, якщо роботодавець не виплачує заробітної плати?

Що повинен зробити працівник, якщо роботодавець не виплачує заробітної плати?

Останнім часом до нашої юридичної фірми надходить безліч питань від українських працівників про вимагання належної суми від недобросовісного роботодавця, який не виплатив працівникові заробітної плати або суттєво її занижив, налічуючи додаткові оплати, напр. за проживання.

Загальноприйнята думка, що виїжджаючи з Польщі працівник позбавляється можливості отримання належної суми  – помилкова. Така особа може виїхати з Польщі залишаючи довіреність, щоб юрист чи адвокат могли діяти від його імені аби стягнути заробітню плату.

У який спосіб можна повернути від роботодавця належну заробітну плату?

Термінова і правильна виплата зарплатні працівникам є обов’язком роботодавця. Однак може трапитися, що роботодавець не виплачує своїм працівникам належних їм грошей. Що можна зробити в такій ситуації? На це питання я постараюся відповісти в даній статті.

Якщо роботодавець заборговує працівникові з виплатою заробітної плати, то працівник може скористатися декількома способами для захисту своїх прав.

Рішення 1 – Скарга до Державної Інспекції Праці

Одним із перших способів для відстоювання своїх прав та отримання належної заробітньої плати є скарга до Державної Інспекції Праці (PIP), яка спричинить перевірку у працедавця. Якщо результат інспекції підтвердить скаргу працівника, то PIP має право видати рішення, яке зобов’язує працедавця до виплати заробітньої плати. У цьому випадку варто пам’ятати, що таке рішення має бути негайно виконане, що означає, що навіть подання апеляції не призупиняє його виконання.

Рішення 2 – Позов до суду

Якщо роботодавець не бажає добровільно сплатити заборгованість, працівник може відстоювати свої права, які виникають з трудових прав у суді. У такому випадку працівник може стверджувати не тільки про сплату непогашеної винагороди, а й вимагати виплати належних відсотків.

Працівник звільняється від судових витрат, якщо сума позову не перевищує 50 000 злотих. Однак, якщо ця сума вища то сплачується 5% від позову.

Може трапитися так, що через те, що роботодавець своєчасно не заплатив заробітню плату, працівник потрапив у неприємності, наприклад не заплатив внеску за кредит, і повинен понести додаткові кошти. У цьому випадку він може зажадати від роботодавця виплатити шкоди та вимагати компенсацію.

Рішення 3 – Негайне розірвання трудового договору

Невиплата працівникам заробітної плати у встановлені терміни або невиплата зарплаті взагалі являє важке порушення основних обов’язків роботодавця.Тому працівник може розірвати трудовий договір без попередження. Варто додати, що працівника не повинно цікавити причини, через які роботодавець не виплачує заробітню плату. Таке розірвання трудового договору є аналогічним дисциплінарному звільненню працівника роботодавцем.

Як Ви бачите, польське законодавство надає працівникам декілька способів для боротьби з нечесними роботодавцями. На жаль, дуже часто українські громадяни, які працюють у Польщі, не знають, що мають такі можливості. Також панує думка, що якщо вони після закінчення роботи повернуться додому то не зможуть боротися за свої права та повернути кошти, які заслуговують. Це найбільш помилкова думка! Виїжджаючи, достатньо доручити ведення справи юристу, який має досвід роботи в обслуговуванні іноземців. Завдяки цьому він зможе подати заявку на виплату непогашених грошей від імені свого клієнта. Це рішення дуже корисне для працівників з України, тому що вони можуть повернутися додому, переконавшись, що це питання буде вирішено без необхідності продовження перебування в Польщі.

Якщо у Вас виникли питання або сумніви, пов’язані зі статтею, звертайтесь: [email protected]

Маріуш Тивонюк

Керуючий партнер юридичної компаній Tywoniuk & Partners, Директор Центру ринкових аналіз Польсько-української господарчої палати. У 2015 році нагороджений Світовим банком відзнакою за внесок у розвиток підприємництва.