Сьогодні кілька знайомих із УПЦ присилали ось цю статтю Богдан

Сьогодні кілька знайомих із УПЦ присилали ось цю статтю Богдан

Сьогодні кілька знайомих із УПЦ присилали ось цю статтю Богдан. Простий люд шукає хоч якихось виправдань і пояснень серед тяжкої непевності.
Треба сказати, що будь-які аргументи, це завжди краще, аніж обзиваловки і погрози карами Божими. Аргументів тут по суті два:
– УПЦ проти війни, вони волонтерять, допомагають ЗСУ, є священники капелани тощо, УПЦ, як і всі українці
-. Якщо УПЦ обзивати колаборантами і забирати храми, то це не сприятиме примиренню.
1. Справді, в УПЦ все це є. Там є люди, які волонтерять, є люди в ЗСУ, вони моляться за воїнів і виступили проти війни. Ну це лише частина церковного пейзажу. До повноти картини не вистачає архієреїв, які їздять на росію з поклоном; колаборантів, що ручкаються із пушиліними; митр. Мелетія, який пише таємні листи до Москви із реверансами; Лазаря Кримського, синодала УПЦ, який оспівує путіна так, що не кожна парафія так Богу акафісти служить; мирян, які “нічтоже сумняшеся” на 9му місяці війни співають в Києві про матушку расєю; захований устав; поминання Кіріла; неоднозначні рішення в Феофанії і тд. Це все куди?
Відтак, волонтерство, це ще не про те, що вони за Україну без росії. Якщо Ви відкриєте сайт московської патріархії, то побачите, що там теж волонтерять, допомагають українським біженцям, збирають гроші для них, побачите, як п. Кіріл допоміг виходу українців із оточеної Азовсталі тощо.
Є стійке враження, що якщо в УПЦ і приймають щось українське, то все це на рівні шароварщини. Ніякої серйозної розмови про самобутність українського народу не передбачено – адін народ і междуусобная брань. Про руський мір, до речі, там ні словом.
2. З приводу примирення православних в Україні, то пані Богдан слід тиснути на ієрархію УПЦ, бо саме там джерело конфлікту. І влада, і ПЦУ не раз просили УПЦ, як нормальних людей, по-людськи вирішити проблему, але ті плювали на всіх з високої лаврської дзвіниці. Всім то надоїло, вирішили їх звідти зняти.
P.S. Ієрархія УПЦ підставляє на серйозні проблеми не тільки українську державу і суспільство, які очевидно їм не дуже дорогі, але й своїх парафіян та простих священників. Митрополити своїми скандальними заявами раз за разом тільки підвищують рівень неприязні в суспільстві, але самі вони високо, тому все це виллється найперше на простих вірян і духовенство, які може часто ні в чому і не винні особисто. Що в принципі і вже відбувається.