Сьогодні ми розкритикували проект дослідження Експертного Механізму з прав корінних народів ООН «Вплив мілітаризації на права корінних народів»

Сьогодні ми розкритикували проект дослідження Експертного Механізму з прав корінних народів ООН «Вплив мілітаризації на права корінних народів»

У своєму виступі я подякував країнам-членам за підтримку України у боротьбі з російськими військовими злочинами.
Заявив, що це дослідження не можу назвати об’єктивним.
Невже експертному механізму не відомо про страшну війну 21 століття, яку розв’язала росія в Україні?
Ця війна вже забрала понад 300 тисяч життів.
росія грубо порушує Статут ООН, Декларацію ООН про права корінних народів, Резолюцію ГА ООН про мілітаризацію Криму та рішення Міжнародних Судів ООН.
Далі я пройшовся по самому документу:
У пункті 31 Крим не називається окупованою росією територією, а військова агресія називається конфліктом в Україні. Не наголошується, що росія не виконує рішення МС ООН про зняття заборони з Меджлісу кримськотатарського народу.
У пункті 32 відсутня інформація, що насильницьку мобілізацію в росії зазнають переважно представники корінних народів Північного Кавказу, бурятії, Сибіру та Уралу, а також представники корінного кримськотатарського народу в окупованому Криму, це призвело до масової еміграції чоловіків до третіх країн, що не відображено у пункті 41.
У пункті 36 не йдеться про заселення окупованого Криму понад 1 млн. росіян та про масові репресії кримськотатарського народу
А в пункті 39 відсутні справжні причини вступу до НАТО Фінляндії та Швеції як форма захисту від збройної агресії росії, у тому числі і саамі.
Я нагадав, що з 2014 року ми заявляємо, що росія використовує Крим як базу для подальшої військової агресії без згоди кримськотатарського народу, що не відображено у пункті 42.
І закликав Експертний механізм врахувати у дослідженні дані зауваження, а росію припинити війну та вивести свою армію з України.
Сьогодні ми системно разом із представниками корінних народів росії атакували цю терористичну державу.
Звичайно, хотілося б, щоб офіційна Україна була активнішою.

Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.