Сьогодні весь світ святкує день корінних народів!

Сьогодні весь світ святкує день корінних народів!

Сьогодні весь світ святкує день корінних народів!
З 2014 року Україна, приєднавшись до Декларації ООН про права корінних народів, стала частиною цивілізованого світу, який турбується про біорізноманіття світу, про права тих, хто перебуває на межі зникнення, про сталий розвиток.
У 2021 році Україна ухваливши закон про корінні народи продемонструвала свою політичну зрілість як держава, яка готова надати гарантії для захисту та розвитку колективних прав своїх корінних народів. І згадайте, як істерично на ухвалення цього закону реагувала росія – держава-загарбник, колоніст та терорист.
Відповидно закону України про корінні народи України “Корінний народ України – автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України”.
“Корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострову, є кримські татари, караїми, кримчаки”.
Нині важливим кроком є закріплення правового статусу Меджлісу кримськотатарського народу як представницький орган корінного народу, а також подальша імплементація закону.
Сьогодні, як ніколи поняття Деокупація Криму, відновлення та реалізація прав корінних народів України та деколонізація України є тотожними, бо для України корінні народи мають значення.
Вітаю із Днем корінних народів!
Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.