Трохи економічного позитиву з Вашингтону

Трохи економічного позитиву з Вашингтону

Вибори завершились і сподіваюсь в Україні, хоча б тимчасово, спадуть взаємні поборювання і «війна» всіх проти всіх.

Одним з інструментів такої боротьби стали тотальна критика всього, що є і планується в Україні плюс суцільний негативізм по відношенню до тих процесів, які у нас  відбуваються. Не знаю, як кого, але особисто мене, навіть з суто психологічної точки зору, «чорнота» і «накручувана» окремими українськими політиками і кремлівською пропагандою поляризація настроїв і оцінок в українському суспільстві, щиро кажучи дістала. На цьому фоні, в пошуку оптимізму і обєктивності, я зареєструвався і з великим інтересом, в якості слухача, взяв 19 жовтня 2020р. участь в організованій відомим американським аналітичним центром «Atlantic Council» («Атлантична Рада», Вашингтон, США) Zoom он-лайн дискусії на тему: Re-imagining reform: «Innovation in Ukraine (Переосмислюючи реформи: нововведення в Україні)».

Участниками  розмови, яку модерував добре знаний і шанований в Україні Посол США Джон Гербст (Ambassador John Herbst) – сьогодні директор Центру Євразії Атлантичної рада, стали: Дмитро Сенниченко (Dmytro Sennychenko), голова Фонду державного майна України; Джеймс Брук (James Brooke), відомий американський економічний оглядач, головний редактор “Українських ділових новин” (Ukraine Business News); та д-р Аура Сабадус (Dr. Aura Sabadus ), старший журналіст Незалежних Товарних Аналітично-розвідувальних Служб.

Для обговорення під час дискусії були заявлені питання  прикладів успішності  реформ, що актуально проводяться в державному та приватному секторах України, а також роль, яку інновації відіграють у модернізації української економіки. Як на мене, розмова вийшла достатньо оптимістична і варта уваги закордонних партнерів в т.ч. польських.

Залишу фахівцям окремий аналіз  презентації д-р Аури Сабадус  про позитивні зміни в українському газовоми секторі. Мене особисто вразив той великий прогресс, який Україна за останній рік зробила в залученні західних партнерів до використання  української інфрастурктури зберігання та транзиту газу. На цьому фоні я більш фахово усвідомив потенціал і можливості підписанної на початку вересня 2019р. Угоди між США, Польщею та Україною про співпрацю в постачанні  американських енергоносіїв і  в сфері енергетики загалом, а також практичних кроків, планів діяльності і документів, які в рамках візиту Президента Польщі Анджея Дуди підписало в Україні в жовтні 2020 року керівнитцво польської компанії PGNiG.

Мою ж  особливу увагу звернув виступ і коментарі Джеймса Брука, який як на мене дуже слушно, в числі іншого, зауважив актуальний тренд і навів ілюстрації активізації розміщення в Україні виробничих потужностей західних інвесторів в т.ч. в рамках глобальних змін ланцюгів кооперації і передислоації  з Китаю виробництва  поближче до Європи на фоні глобальних наслідків пандемії COVID-19.

Приємно відзначити, що увагу учасників організованої в Вашингтоні дискусії не оминули економічні та інші аспекти жовтневого 2020р. офіційного візиту до України Президента Польщі Анджея Дуди з Дружиною і досягнуті під час візиту домовленості. Окрема увага американськими коллегами була приділена економічним перспективам «Люблінського Трикутника», інфраструктурним проектам по лінії Балтика-Чорне море, а також розвитку співпраці України з Туреччиною.

Рекомендую польським коллегам звернути увагу особливу увагу вищезгадану дискусію «Atlantic Council» оскільки вона, виходячи з західних оцінок та критерії, обєктивно ілюструє і фокусує увагу на економічних, інвестиційних та інших перевагах і потенціалі України.

Вона також підтверджує, що попри всі негаразди, в Україні сьогодні має місце багато позитивних речей і процесів, чого часто-густо і свідомо чи не свідомо зовсім не помічають деякі українські політики і що регулярно свідомо оббріхують і паплюжать кремлівські пропагандисти.

https://www.youtube.com/watch?v=pGl2rE_azT8&ab_channel=AtlanticCouncil

Олег ДУБІШ

 

 

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати