Трудова міграція б’є по українським аграріям

Трудова міграція б’є по українським аграріям

Українські агровиробники б’ють на сполох через сезонну хвилю трудової міграції – навесні в рази збільшився виїзд селян на роботу на польські ферми, а українські сільгоспвиробники не можуть знайти людей.

Українські агровиробники б’ють на сполох через сезонну хвилю трудової міграції – навесні в рази збільшився виїзд селян на роботу на польські ферми, а українські сільгоспвиробники не можуть знайти людей. Про це заявляє Геннадій Лапицький, фермер з Володарки, Київської області.

“Зараз у вітчизняному агросекторі не вистачає робочих. Ось, наприклад, у нас є земельні ділянки, які не пристосовані для землеробства. Там можна висаджувати сади, але немає людей, з якими це можна робити. Зупинити трудову міграцію зможе розвиток переробки. Для цього треба, щоб землю обробляти не земельні бандити або рейдери, які заради швидкої наживи безвідповідально по 10 разів сіють соняшник і знищують родючість грунтів, а місцеві фермери. Адже саме вони зацікавлені в розвитку економіки, своїх громад, створення робочих місць для односельчан. Щоб у нас формувався середній клас, а не клас феодалів або рейдерів і земельних бандитів”, – вважає Лапицький.

Фермер з Володарки пропонує ввести для старшокласників професійну орієнтацію, передати профтехучилища в муніципальну власність громадам, новоствореним ОТГ. Тоді їх могли б підтримати керівники місцевих підприємств і фермери, надавши свою матеріальну базу для навчання сучасним робітничим професіям. Забезпечити практику, перше або навіть постійне місце роботи для молоді.

“Перш за все потрібно навести порядок, щоб фермер міг працювати, розвивати своє господарство і розвивати громаду. У нього повинна бути впевненість, що завтра не прийдуть земельні бандити і не відберуть бізнес. Це завдання вже для уряду, який сформується після формування нового складу парламенту” , – підкреслює Лапицький.

В даний момент у Геннадія Лапицького в обробці паї жителів шести сіл Володарського району. Нещодавно він побудував елеватор, який працює на альтернативній енергетиці і створив ТОВ “Сільгосптехніка Нова” з сучасним парком сільгосптехніки.

Джерело: Багнет

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування