З 30 листопада по 12 грудня 2023 року у Дубаї відбувається 28 конференція сторін Рамкової конвенції ООН зі змін клімату (СОР-28)

З 30 листопада по 12 грудня 2023 року у Дубаї відбувається 28 конференція сторін Рамкової конвенції ООН зі змін клімату (СОР-28)

З 30 листопада по 12 грудня 2023 року у Дубаї відбувається 28 конференція сторін Рамкової конвенції ООН зі змін клімату (СОР-28).
Кримськотатарський Ресурсний Центр єдина українська організація корінного народу яка має статус спостерігача при цій Конвенції, що надає можливість провести сайд-івент 2 грудня 2023 року та виставку 8-9 грудня 2023 року в рамках офіційної програми COP-28, а також завдяки співпраці з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України організувати сайд-івент в рамках українського павільйону сьогодні 3 грудня 2023 року.
Вчора 02 грудня в рамках офіційної програми COP-28 разом з професором Евгений Хлобыстов, професором Borys Babin, юристкою, менеджеркою КРЦ Ludmila Korotkih та менеджеркою проектів Екоклуб Наталією Холодової (онлайн), провели сайд-івент «Відновлювальні джерела енергії та вплив клімату: екоцид, зелена реконструкція, права корінних народів у постраждалій від війни Україні».
Питання зміни клімату та вплив російської агресії на навколишнє середовище є пріоритетними для Кримськотатарського Ресурсного Центру та Qırımtatar Milliy Meclisi, оскільки цей напрям зачіпає права та інтереси корінних народів та України в цілому.
Під час сайд-івенту висвітлили найгостріші ризики, пов’язані з окупацією Криму, повномасштабною агресією росії проти України та відповідними активними військовими діями, а також процесом відновлення звільненої території України, визначаючи ступінь впливу цих ризиків для основних прав корінних народів. Презентували юридичну кваліфікацію «екоціду» як міжнародного злочину та свій дослідницький та адвокаційний досвід.
Дякую за підтримку Міжнародний фонд “Відродження” та народу Швеції.

Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.