Анджей Дуда підписав закон про Інститут національної пам’яті
https://i.lb.ua/099/00/5a04319abd41a.jpeg

Анджей Дуда підписав закон про Інститут національної пам’яті

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про Інститут національної пам’яті, якими, зокрема, запроваджується кримінальна відповідальність за заперечення “злочинів українських націоналістів”. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

Президент Анджей Дуда підписав суперечливий закон про Інститут національної пам’яті Польщі, який передбачає поправку про покарання за заперечення злочинів українських націоналістів проти громадян Другої Речі Посполитої, і відправив його для оцінки в Конституційний суд.

Про це глава польської держави заявив під час публічної заяви для ЗМІ, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Після аналізу ситуації я прийняв рішення, що підписую цей закон, і що ці положення зі статті 55а закону (про кримінальне переслідування за звинувачення польського народу у злочинах нацистів – ред.) набудуть чинності”, – заявив Дуда.

Водночас, президент РП підкреслив, що у світлі голосів спротиву і побоювань, що ця поправка не дозволятиме говорити правду про події Другої світової війни, він направляє її для оцінки в Конституційний суд РП. 

Дуда наголосив, що направляє закон для цього, щоб Конституційний суд оцінив, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань й оцінив положення карного характеру, які виникають з цього закону.

Президент РП наголосив, що цей закон дуже важливий для поляків, адже пов’язаний з історичною пам’яттю польського народу, враховуючи, що багато поляків постраждало в роки Другої світової війни з рук нацистів.

Він звернув увагу, що Варшава на етапі підготовки закону врахувала очікування єврейської сторони щодо передбачення наукової та мистецької діяльності стосовно висвітлення злочинів проти єврейського народу в роки війни.

“Я не хочу, щоб хто-небудь мав сумніви, чи він зможе вільно висловлювати свою думку. Однак для поляків дуже важливо, аби їх як народ не звинувачувати у Голокості”, – підкреслив Дуда.

Президент РП висловив задоволення з приводу того, що цей закон викликає значні емоції в а Польщі і за кордоном, адже це дозволяє не забути про злочини нацистів у роки Другої світової війни.

Він також запевнив, що в Польщі не може бути місця на ксенофобію, ненависть на національному та етнічному грунті і расову дискримінацію, і в першу чергу – на антисемітизм.

Як повідомляв Укрінформ, польський парламент 1 лютого ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам’яті, яким запроваджується кримінальне переслідування усіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності чи спільної відповідальності за злочини нацистів в роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення “злочинів українських націоналістів” в роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США. В Ізраїлі вважають, що це є спробою Варшави заборонити критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни.

Верховна Рада у вівторок ухвалила заяву про засудження змін до закону про Інститут національної пам’яті, наголошуючи в ній, що це суперечать змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща.