Nord Stream 2 вирішила судитися з ЄС через зміни до газової директиви - Зеркаль

Nord Stream 2 вирішила судитися з ЄС через зміни до газової директиви – Зеркаль

Компанія, яка стоїть за проектом російського газопроводу “Північний потік-2”, вирішила судитися з Європейським Союзом через зміни до Газової директиви ЄС. Про це заявила заступник міністр закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль у середу у Twitter. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на УНН.

“Компанія Північний потік-2 судиться з ЄС через зміни до Газової директиви, бо директива шкодить “інвестиціям” в побудову газопроводу. 12 квітня ПП2 надіслала до ЄС повідомлення про спір на основі Договору Енергетичної Хартії. (ПП2 є швейцарською компанією, а Швейцарія і ЄС є сторонами договору)”, – вказала вона.

З її слів, це – парадокс. “Бо до правосуддя апелює той, хто його ігнорує”, – додала Зеркаль.

“Власник ПП2 – Газпром – вперто вимагає від нас вибачити і забути про їхній борг за Стокгольмським арбітражем. А власник Газпрому – держава РФ – ігнорує наказ Міжнародного Суду ООН щодо відновлення роботи Меджлісу”, – зазначила заступник голови МЗС.

“Другий парадокс. ПП2 сам підтвердив своїм позовом, що після зміни Газової директиви не може завершити будівництво газопроводу без реорганізації у відповідності до права ЄС. ПП2 як чорт ладану боїться прозорих правил ЄС. По суті ПП2 – звичайна контрабанда (транспортування газу без дотримання правил)”, – заявила Зеркаль.

Вона зауважила, що саме тому Україна так активно агітувала за поширення права ЄС на всі маршрути транспортування російського газу до ЄС. “В однакових європейських правових умовах стає зрозуміло, що українська газотранспортна система є найбільш вигідним маршрутом транспортування газу до ЄС”, – вела далі дипломат.

“З цією метою було оновлено додаток XXVII до Угоди про асоціацію. Він підтверджує, що в Україні діють норми енергетчного права ЄС”, – заявила Зеркаль.

За її словами, приблизно рік тому “ми почали активно говорити про важливість Угоди про асоціацію та права ЄС у питаннях поставки російського газу до ЄС”.

“Міністерство закордонних справ офіційно та письмово звернулося з цими ідеями до Прем’єр-міністра, який власне тоді збирався до Брюсcелю. Попри зусилля міністра Павла Клімкіна і віце-прем’єр-міністра з євроінтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, особливого захоплення в Прем’єра ці ідеї не викликали. Тим не менш українські дипломати активно поширювали позиційний документ з цими ідеями інституціями ЄС та столицями держав-членів ЄС. І поступово протягом літа-осені нам все ж вдалося переконати усіх стейкхолдерів у слушності української позиції”, – розповіла заступник міністра.

“Результат наших зусиль відображено у січневій пропозиції ЄС щодо умов транспортування через Україну російського газу – збереження історичних обсягів і застосування європейських правил. У травні ми продовжимо тристоронні переговори з ЄС і РФ. А капітулювати перед РФ і благати про ефемерні знижки на газ на кабальних умовах наразі можуть лише люди, які переслідують власні шкурні інтереси”, – підсумувала Зеркаль.

Додамо, раніше видання Politico повідомило, що компанія, що стоїть за газопроводом “Північний потік-2”, погрожує подати в суд на ЄС, якщо “не дозволено уникнути нових правил, які, за даними компанії, ставлять під загрозу мільярди євро, які були інвестовані в проект”.

У листі, отриманому Politico, генеральний директор Nord Stream 2 Маттіас Варніг написав президенту Європейської комісії Жан-Клоду Юнкеру, що, якщо для трубопроводу не може бути відступів від нових правил, “цей захід буде дискримінаційним щодо (Nord Stream 2), як до інвестора”, і ЄС може порушувати міжнародний договір.

Нагадаємо, 15 квітня ЄС остаточно затвердив зміни до газової директиви щодо “Північного потоку-2”. Представник компанії Nord Stream 2 AG вказав, що будівництво “Північного потоку-2” продовжується, попри поправки до директиви ЄС.

Російський газопровід “Північний потік-2” будується для поставок газу в Німеччину в обхід України. В Україні вказують на політичність цього проекту і на те, що якщо “Північний потік-2” буде побудований, Росія організовує серію провокацій, щоб остаточно припинити транзит через Україну. Німеччина заявляє, що не вважає цей проект політичним, і зробила кроки, спрямовані на збереження транзиту газу через Україну.

Компанія Північний потік-2 судиться з ЄС через зміни до Газової директиви, бо директива шкодить «інвестиціям» в побудову…

Опубліковано Lana Zerkal Середа, 24 квітня 2019 р.