Олег Сенцов: «Більше, ніж Польща, підтримувала мене тільки Україна»

Олег Сенцов: «Більше, ніж Польща, підтримувала мене тільки Україна»

Український режисер був спеціальним гостем IV кінофестивалю «UKRAЇNA!». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

У Варшаві Олег Сенцов отримав спеціальну нагороду Польської кіноакадемії – Орла за «Мужність і незламність». Церемонія відбулася у варшавському кінотеатрі Muranów. Нагороду Олегу Сенцову вручив президент Польської кіноакадемії Даріуш Яблонський, — про це повідомляється на сайті премії.
На заході також були присутні представники Польської та Європейської кіно академій, посол України в Польщі Андрій Дещиця.

З моменту арешту Олега Сенцова Польська кіноакадемія докладала зусиль для його звільнення, зокрема залучила парламент Польщі, президента Європейського Союзу Дональда Туска та колишнього польського президента Леха Валенсу, який висунув українського режисера на Нобелівську премію миру. Польська кіноакадемія також ініціювала щорічну акцію солідарності під час церемонії нагородження кінопремій «Польські орли».

«Свобода є найбільшою цінністю на землі, але ніхто її не да¬є задарма. Людина мусить бути готовою заплатити будь-яку ціну за свободу», – сказав український режисер, отримуючи нагороду. Олег Сенцов подякував всім, хто вимагав його звільнення і закликав до звільнення інших політв’язнів у Росії. «Більше, ніж Польща, підтримувала мене тільки Україна. Завдяки вам я потрапив додому», – сказав Олег Сенцов.

Візит українського режисера до Варшави – перший у Польщі після звільнення 7 вересня цього року. Олег Сенцов повернувся в Україну разом із 34 іншими в’язнями. Він відбув понад 5 років від покарання 20 років важкого табору для найнебезпечніших злочинців, до яких його засудив російський суд, незважаючи на протести з усього світу.