Польща запросить стартапи з України
http://24.kz/media/k2/items/cache/6b000409c9acf92baf474c1fb2fbbb85_XL.jpg

Польща запросить стартапи з України

Міністерство підприємництва і технології запросить до Польщі 60 технологічних фірм з-поза Європейського Союзу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністерство підприємництва і технології запросить до Польщі 60 технологічних фірм з-поза Європейського Союзу, зокрема, з України – повідомила голова відомства Ядвіґа Емілєвич на Форумі Європа-Україна, який відбувається у місцевості Ясьонка, неподалік Ряшева. Міністерство має спеціальну пропозицію для таких фірм, це «Віза для стартапів»:

«Це вимагатиме спеціального підходу у воєводських управліннях. Маю надію, що наша пілотна програма дозволить ввести цю програму в ширшому масштабі. Цьогоріч маємо намір запросити 60 фірм з України та інших країн з-поза ЄС. Вони приїдуть до Польщі, зможуть відкрити тут свою бізнесову діяльність, вони отримають допомогу – як це зробити. А згодом фірми можуть отримати фінансову підтримку, так звані smart-money, яку допоможуть на початку діяльності».

Міністр Ядвіґа Емілєвич не виключає, що інформація для українських фірм буде надаватися українською мовою. Згідно з даними Головного статистичного управління, у Польщі у 2016 році діяло понад 1,5 тисячі фірм з українським капіталом. Загальна вартість цих фірм склала понад 120 мільйонів злотих (28,5 мільйона євро).

На стартапах гроші заробляють, а ось польське видання «Rzeczpospolita» пише на першій шпальті про те, як польські міленіали гроші витрачають. «Двадцятирічні банкрути» – у статті під таким заголовком дізнаємося, що молоді поляки полюбляють брати кредити – цьогоріч кількість боржників зросте на 30% у порівнянні з минулим роком – прогнозують експерти. У Державному реєстрі боржників вписано 152 тисячі осіб віком від 18 до 25 років, а загальна сума, яку молодь заборгувала, – 535 мільйонів злотих (128 мільйонів євро). На що позичають міленіали? На дорогі ґаджети, брендове вбрання та екзотичні канікули, – відповідає економіст Якуб Костецький. Аналітик додає, що більшає ґроно боржників, котрі кредити витрачають у казино та на гральних автоматах.