Сенат Польщі ухвалив закон, щодо українських націоналістів
https://www.dialog.ua/images/news/news_view/835b0794ee292c0b4ab97eb0c343494e.jpg

Сенат Польщі ухвалив закон, щодо українських націоналістів

1 лютого Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам’яті Польщі. Документ передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.”За” проголосували 57 сенаторів, в основному правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS), проти – 23 сенатори опозиційних сил, а двоє сенаторів утрималися. Про це повідомляє Upmp.news із посиланням на “Украінформ”.

Упродовж учорашнього дня у Сенаті спочатку в комісіях, а потім на засіданні Верхньої палати парламенту велася бурхлива дискусія щодо того, яким буде зміст цього закону. Депутати опозиції наполягали, що проект документа є невдалим і його потрібно змінити, бо він запроваджує цензуру в Польщі на ведення дискусій у питанні провини поляків за злочини під час Другої світової війни та погіршує відносини з іншими країнами, зокрема Ізраїлем та США.

Водночас провладні депутати наполягали, що законопроект потрібно ухвалити із запропонованими поправками, аби уникнути ситуацій, коли Польщу і польський народ безпідставно звинувачуватимуть у злочинах проти євреїв у роки війни.

Нагадаємо, 26 січня Сейм Польщі ухвалив закон про зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Законопроект складається з двох частин. Згідно з першою, до відповідальності притягуватимуться усі, хто заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА. Закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім рейхом. У другій групі змін йдеться про кримінальну відповідальність осіб, які очорнюють роль Польщі в Другій світовій війні, скажімо, пишуть про “польські табори смерті”.

Міністерство закордонних справ України заявило, що глибоко стурбоване фактом ухвалення Сеймом Польщі цього закону.

“Хотіли б нагадати авторам проекту цього законодавчого акта, що українці, як і поляки, зазнали надзвичайно великих страждань від тоталітарних режимів у роки Другої світової війни, а також самовіддано боролися за свободу своєї Батьківщини. У цьому контексті надзвичайну стурбованість викликає намір зобразити українців виключно як “злочинних націоналістів” та “колаборантів третього рейху”, – йдеться у заяві МЗС.

Ізраїль закликав Польщу внести зміни до законопроекту. Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху сказав, що він доручив своєму послу зустрітися з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравіцьким, щоб висловити заперечення проти законопроекту, який передбачає покарання до трьох років ув’язнення за використання таких фраз, як “польські табори смерті”.