Що українцям слід знати про податки PIT: коли можна подавати декларацію?

Що українцям слід знати про податки PIT: коли можна подавати декларацію?

В цьому матеріалі ми більш детально розберемося з видами податків в Польщі та термінами подачі документів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

На початку кожного року роботодавці розсилають всім працівникам документ PIT-11. Але не всі знають, що це, і що з ним потрібно далі робити.

Особи, які проживають на території Польщі та отримують дохід, мають певні податкові зобов’язання. Це означає, що вони обов’язково повинні сплатити в Польщі податок від суми всіх отриманих доходів за рік.

Податкову декларацію можна подати в період з 1 лютого по 30 квітня. Навіть якщо ви вже не перебуваєте в Польщі і повернулися в Україну, то все одно зобов’язані подати податкову декларацію за попередній рік.

Що таке PIT-11?

PIT-11 — це документ з таблицею, яка містить дані про ваші доходи за рік і сплачені податки. Якщо ви працюєте в Польщі, то ваш роботодавець відраховує з вашої заробітної плати податок на доходи фізичних осіб.

До кінця лютого роботодавець зобов’язаний надати вам форму PIT-11, яка містить інформацію про ваші доходи, які ви отримали, працюючи на нього в попередньому податковому році, і дані про сплачені відрахування з заробітної плати з податку на доходи. Якщо ви працювали в декількох місцях (у різних роботодавців), отримаєте PIT-11 від кожного роботодавця окремий документ.

PIT-11 буде переданий як працівникові, так і в податкову інспекцію за місцем проживання працівника в Польщі. Після отримання цього документу кожен працівник повинен подати до податкової декларації форму PIT-37.

Що таке PIT-37?

PIT-37 – податкова декларація за рік, яку ви повинні подати за минулий рік роботи в Польщі. Якщо ви не здійснюєте господарської діяльності, то на підставі PIT-11, вам слід заповнити PIT-37 і подати його до відповідного управління податкової адміністрації.

Інші види податків в Польщі:

➖PIT-36 — господарська діяльність;
➖PIT-36-L — лінійний податок;
➖PIT-37 – дохід від роботи (заробітна плата);
➖PIT-38 — цінні папери;
➖PIT-39 — дохід від нерухомості.

Як і де можна подати декларацію в Польщі?

Декларацію можна подати або в паперовому вигляді в одному з офісів податкової інспекції (US – Urząd Skarbowy). Також можна подати декларацію в електронному вигляді через інтернет, цей варіант буде чи не найзручнішим.

Нижче представляємо найважливіші дати сплати PIT (ПДФО) за доходи з 2020 року.

У 2021 році ми подаємо декларацію за доходи, отримані в 2021 році. Роботодавець зобов’язаний надати PIT 11 не пізніше 1 березня 2021 року за попередній, 2020-ий рік. Саму декларацію за 2020 рік слід подати до 30 квітня.

Ось графік подання податкових декларацій в 2021 році:

➖до 1 березня 2021 р. (понеділок) — PIT-28
➖до 30 квітня 2021 р. (п’ятниця) — PIT-37, PIT-36, PIT-36L, PIT-38, PIT-39.

Зверніть увагу! Неподання податкової декларації у Польщі карається відповідно до Карного Кодексу Республіки Польща.