Соціальні виплати, пільги та знижки для українців в Польщі

Соціальні виплати, пільги та знижки для українців в Польщі

Ми підготували для вас короткий перелік пільг та грошових виплат, на які можна розраховувати, якщо живеш і працюєш в Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Програма 500+

“500 плюс” — це найважливіша соціальна програма в Польщі та провідний проект “Закону та справедливості”. Вигода з неї змінила життя тисяч польських та українських сімей. Спочатку фінансова допомога надавалася не всім дітям, але зараз батьки отримують виплати на кожну дитину в родині до того моменту, поки вона не стане повнолітньою.

Якщо ви офіційно працюєте в Польщі, а ваша дитина навчається, то кожного місця ви можете розраховувати на додаткових 500 злотих.

Важливо, що цивільний стан батьків не впливає на отримання виплат. Також багатьом може здатися, що варто лише один раз заповнити заяву на отримання виплат і вони будуть щомісяця надходити на рахунок батьків аж до того моменту, поки дитині не виповниться 18 років. Насправді це не так.

Допомогу оформлюють на 1 рік (з 1 жовтня до 30 вересня), а наступного року треба заново складати необхідний пакет документів. Після розгляду заяви та подачі документів гроші почнуть нараховуватися з наступного місяця.

Документи можна подати з допомогою сервісного порталу Emp@tia, PUE ZUS, ePUAP або електронного банкінгу. Також їх можна скласти особисто або за допомогою рекомендованого листа.
До слова, цьогоріч можуть відбутися перші серйозні зміни. Деякі сім’ї можуть отримати допомогу у вигляді спеціальних ваучерів, так званих “бонів”. Ними можна буде розрахуватися за товари першої необхідності чи придбати речі для дитини. Проте офіційного рішення наразі ще немає.

Більш детальну інформацію можна отримати в нашому матеріалі.

NFZ (Національний фонд охорони здоров’я)
страхова медицина в Польщі працює так само, як і у всій Європі і багатьох країнах світу.

Медичне страхування в Польщі — умовно обов’язкове. Якщо ви працюєте офіційно, внески з вас будуть списуватися автоматично. Їх оплачуватиме роботодавець кожного місця, а сума внесків автоматично списуватиметься з вашої зарплатні у вигляді податку. Тому якщо ви працюєте в Польщі, а дитина живе з вами — варто її також вписати у свою страховку — для цього потрібно подати заяву своєму працедавцю.

«Добрий старт» 300+ для школярів
Програма діє з 2018 року — завдяки цьому батьки можуть кожного року отримувати 300 злотих на дитину-школяра, щоб придбати все необхідне перед початком шкільного року. Цю урядову програму батьки швидко перейменували на «300+».

Туристичний ваучер
Це — нова програма, яку започаткували у 2020-у році через пандемію коронавіруса. Батьки можуть отримати ваучери по 500 злотих на кожну неповнолітню дитину і використати їх на відпочинок — наприклад, заплатити за літній табір чи оплатити проживання в закладі на території Польщі. Для отримання допомоги варто заповнити відповідну заявку на сайті ZUS.

Податкова пільга
Якщо ви офіційно працюєте у Польщі і сплачуєте податки, то можете розраховувати на певні пільги. Їх розмір залежить від кількості дітей та суми сплачених податків.

До того ж, неважливо — проживають діти з вами в Польщі, чи живуть в Україні. Ви однаково отримаєте кошти, якщо ваша дитина — неповнолітня або навчається в університеті, офіційно не працює і їй не виповнилося 25 років.

Нульовий податок
Якщо вам ще не виповнилося 26 років, ви звільняєтесь від сплати податку для фізичних осіб — PIT. Але тут є одна умова: ваш річний дохід не повинен перевищувати 85,5 тисяч злотих.

Не забудьте поділитися цим матеріалом, аби якомога більше людей змогло дізнатися, на яку допомогу можна розраховувати в Польщі.