У МЗС Польщі спростували інформацію про санкції США щодо влади у Варшаві
http://gordonua.com/img/article/2349/56_tn.jpg

У МЗС Польщі спростували інформацію про санкції США щодо влади у Варшаві

За твердженням порталу onet.pl, через закон про ІНП Вашингтон ввів щодо польської влади неофіційні санкці. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Ми маємо справу з такою ситуацію, коли вже давно немає німецьких катів, однак є нацисти. Немає польських жертв, а залишаються тільки єврейські жертви та польські співучасники», – сказав в ефірі телеканалу TVN24 віце-міністр закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький.

За інформацією порталу onet.pl, американці ввели особливі санкції проти польської влади – до прийняття змін до закону про Інститут національної пам’яті ані президент, ані віце-президент США не будуть зустрічатися з польським президентом або прем’єр-міністром. За твердженням польського порталу, цей ультиматум складено високопоставленими американськими чиновниками на зустрічі з польськими дипломатами, а головною людиною під час цією зустрічі був один з найближчих співпрацівників держсекретаря США Весс Мітчел.

За повідомленням onet.pl, справжність ультиматуму підтверджує службова записка польського посольства у Вашингтоні від 20 лютого, за два тижні після підписання президентом Польщі закону про ІНП та відправлення його на перевірку до Конституційного суду. Згідно з цією запискою, до розв’язання суперечки довкола закону про ІНП США вводять для польської влади заборону двосторонніх контактів на найвищому рівні Білого дому. Крім неофіційного визнання польських лідерів «персонами нон ґрата» у Білому домі, американці попередили Польщу також про блокування фінансування спільних військових проектів.

Голова групи з питань діалогу з Ізраїлем, віце-міністр закордонних справ Бартош Ціхоцький підкреслив, що «це неправда і жодних подібних ультиматумів не було».

«Американська сторона, що не було для нас несподіванкою, висловила стурбованість і сумніви до закону про ІНП досі на етапі проекту. Ми перебуваємо на зв’язку. Не було жодного ультиматуму. Не розумію, чому хтось хоче напустити туману?» – поцікавився він.

«Американська сторона від початку чесно повідомляла про цю проблему. Вона полягає у тому, що в США не можна карати за жодні висловлювання, а у Європі є інакше. Якщо йдеться про особливі питання, наприклад правду про Голокост, то за заперечення цієї правди можна порушити кримінальну справу», – сказав Ціхоцький, наголошуючи на інших розбіжностях між Америкою та Європою, наприклад щодо питання смертної кари або права на носіння зброї.

«Правдою у цій публікації є те, що наше посольство у Вашингтоні зустрічається з американськими дипломатами і що воно надсилає службові записки до Варшави», – сказав віце-голова МЗС Польщі.

Бартош Ціхоцький також переконаний, що «набуття чинності закону про ІНП мало сенс».

«Ми маємо справу з такою ситуацією, коли вже давно зникли німецькі кати, але є нацисти. Немає польських жертв, а залишаються тільки єврейські жертви та польські співучасники», – зауважив він.

На його думку, це показує масштаби незнання, ворожості та агресії щодо Польщі у світі.