«Українки по 200 гривень»: скандальна реклама про заробітчанок у Польщі

«Українки по 200 гривень»: скандальна реклама про заробітчанок у Польщі

На вулицях Варшави перехожі можуть спостерігати появу незвичайних постери та сітілайтів, на яких зображені трудові мігрантки з України. Авторкою цих робіт є українська художниця Оксана Брюховецька. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

На плакатах зображені українки, які їдуть в Польщу, щоб працювати там посудомийницями, прибиральницями, збирачками ягід, тощо, повідомив інтернет портал westnews.info.

Українських заробітчанок художниця зобразила на 200-гривневій купюрі, поряд із відомою українською поетесою та письменницею Лесею Українкою. Вгорі на плакатах видніється напис польською: «Я – українка!»

«Українка — так найчастіше називається трудова мігрантка у Польщі. Леся Українка — це псевдонім видатної поетеси, письменниці, перекладачки, яка на початку ХХ століття займалася популяризацією феміністичних та соціалістичних поглядів. Сьогодні ця складова її творчості маргіналізована — натомість Леся Українка вважається іконою української культури, а її портрет прикрашає 200-гривневу купюру», – зауважила Оксана Брюховецька на своїй сторінці у мережі Фейсбук.

Як повідомляє «Погляд.ua», на переконання художниці, статус українок та їхня праця за кордоном мають стати предметом дискусії про сучасні форми капіталістичної економіки і гендерної політики.

Джерело: westnews.info