Відкриття рахунку в польському банку: що потрібно знати?

Відкриття рахунку в польському банку: що потрібно знати?

Людям, котрі часто подорожують, а також тим, хто працює та живе у Польщі рано чи пізно доведеться відкрити рахунок у польському банку. Як це зробити швидко й «безболісно» — читай в нашому спеціальному матеріалі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Рахунок в польському банку вам знадобиться для оплати за товари чи послуги, а також дозволить розширити власну бізнес-сферу, адже таким чином ви зможете розраховуватися з європейськими компаніями, а не лише тими, які працюють у Польщі. Тим більше, що для відкриття такого рахунку не знадобляться тонни документів. Зазвичай достатньо закордонного паспорту та ідентифікаційного коду.

Почнімо з того, що не варто реєструватися онлайн, найбільш швидким та ефективним способом буде звернутися безпосередньо в обраний вами банк, де на місці можна здати всі документи та заповнити необхідні заяви.

✅Які документи потрібні для відкриття рахунку?
Відкрити рахунок може кожен українець, котрий зможе підтвердити свою особистість. Мова йде, звісно, про паспорт. Українські документи та посвідки тут вам зовсім не знадобляться. Тому краще мати при собі закордонний паспорт та посвідку на проживання. Деякі банки додатково вимагають номер PESEL (його ви можете отримати, звернувшись до державної адміністрації населеного пункту, де ви проживаєте, або де зареєстрований ваш працедавець).

Не виключено, що працівник банку може попросити вас надати йому також додаткові документи, такі як підтвердження про місце проживання. Не легковажте цими умовами і запам’ятатйте: чим більше документів ви підготуєте – тим більше шансів, що ви відкрите свій рахунок під час свого першого візиту в банківську установу.

✅На що варто звернути увагу?
Зазвичай за користування карткою й рахунком стягується певна плата. Хоч існує перелік банків, які такої плати не знімають. Проте будьте обережні і детально з’ясуйте, чи не зніматиметься у вас комісія під час користування іншим банкоматом або ж під час безготівкових переказів. Загалом – просто завжди ретельно вивчайте договір перш, ніж його підписати.
До речі, деякі банки пропонують відкриття спільного рахунку для подружжя, але обоє в парі повинні мати однаковий статус резиденції.
Цікаву пропозицію для українців підготував банк PKO BP, який не стягує комісій. Ви можете увійти на сайт і отримати всю необхідну інформацію, до того ж – українською мовою. Деталі – ТУТ

✅Підписання договору з банком
Будьте особливо пильними під час підписання угоди. Якщо ви розумієте польську – ретельно його прочитайте, аби там не було підводних каменів. На щастя, чимало банків запустили роботу кол-центрів, де працюють фахівці зі знанням української мови. Проте якщо такого немає – ви можете попросити когось зі знайомих або навіть громадянина Польщі, які зможуть вам допомогти і роз’яснити умови договору перед його підписанням.

✅Що робити, якщо ви хочете змінити банк?
В такому випадку варто пам’ятати, що ви можете розірвати договір зі своїм банком тоді, коли вам заманеться. Проте після подачі заявки на розірвання договору має пройти 30 днів для того, аби ваш банк закрив рахунок, а кошти переказав на рахунок того банку, який ви собі оберети. В такому випадку краще з всіма питаннями щодо документів звернутися до вашого нового банку і пояснити ситуацію. Він і займеться вашим «переведенням».