Жінки в історії Польщі: імена, які повинен знати кожен

Жінки в історії Польщі: імена, які повинен знати кожен

Одні з них прославилися в віках, залишивши після себе пам’ять і повагу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Одні з них прославилися в віках, залишивши після себе пам’ять і повагу. Інші були відомі своєю невтомною спрагою довести всьому світові, що жінки гідні більшого, ніж їм дозволяло суспільство того часу. Треті повністю присвятили своє життя служінню іншим. Відомі польки, імена яких потрібно знати кожному, напередодні свята весни, краси і жіночності, представляє YAVP.PL – “Я в Польщі”.

Бона Сфорца (1494 -1557) – королева Польщі

Амбітна, освічена, заощадлива дружина короля Сигізмунда Першого.
Кранах, Лукас Молодший – власна робота Wikipedia, суспільне надбання

Вона прекрасно керувала королівською скарбницею, яка під час її влади тільки збагачувалась. Доходи Бона Сфорца вміло направляла на користь держави: будувала фортеці (до речі, Кам’янець-Подільський її рук справа), міста, мости, дороги, госпіталі, млини та школи.

Завдяки цій жінці середньовічна Польща пізнала податкову і фермерську реформи та навіть удосконалилася … в кулінарії. Те, що на польських столах з’явилися овочі: помідори, капуста, морква, салат і шпинат – заслуга цієї королеви.

Ізабелла Чарторийська (1746 – 1835) – відома меценатка і патріотка

Колекція творів мистецтва, яку вдалося зібрати зусиллями цієї жінки сьогодні становить цілих шість експозицій музею Чарторийських у Кракові.
Рослин, Александр – niezlasztuka.net Wikipedia, суспільне надбання

Графиня, політик (натхненниця польської партії «Фамілія»), упорядниця Пулавського маєтку, засновниця музею Чарторийських. За словами Вігеля, своїм «несамовитим патріотизмом заслужила від поляків назву матки вітчизни».

Втративши в ранньому дитинстві мати, в неповних 16 років Ізабелла вийшла заміж за князя Казимира Адама Чарторийського, блискучого й багатого 26-річного молодого чоловіка, який, як не виключали в той час, міг згодом претендувати на польський престол. З часу цього весілля почалося активне життя Ізабелли, яке можна розділити на три періоди: молодість – час світських захоплень і аристократичних забав; зрілого віку – час занять політикою; нарешті, старості – період літературних робіт.

Однією з найголовніших заслуг Чарторийських, безумовно, стало заснування перших в Польщі музеїв в Пулавах: “храму Сивіли”, який представляв копію з древнього храму Сивіли, і так званого «Готичного будиночку».

Згодом частина колекції Ізабелли Чарторийської зникла під час численних погромів, яким піддалися Пулави, частина була вивезена за кордон, а потім повернулася до Польщі до краківського музею Чарторийських.

Марія Конопницька (1842 -1910) – поетеса, публіцист, перекладачка і дитяча письменниця, а також феміністка

Фатальна жінка епохи реалізму.
Aleksander Tadeusz Regulski – с: „Tygodnik Ilustrowany” 1883, nr 39 Wikipedia, суспільне надбання

Як вважається, саме через нещасне і нерозділене кохання до неї наклав на себе руки 33-річний Максиміліан Гумплович, філософ і історик. Чоловік застрелився перед готелем, де жила поетеса.

Втім, запам’яталася Марія Конопницька далеко не своїми любовними пригодами, а як феміністка, що виступала на численних маніфестаціях за права жінок.

Уршула Ледуховська (1865-1939) – свята, католичка

Уршула Ледуховська – засновниця жіночої чернечої конгрегації сестер урсулинок Серця Ісуса в агонії (відомі як “сірі уршулянкі”). Вона вважала, що головним для людини віруючої є його щоденна праця, що вже само по собі є реалізацією Божого плану.
Уршула Ледуховська http://www.catherine.spb.ru/page.phtml?query=ul

Ледуховська свідомо присвятила все своє життя іншим, для “їх щастя”. Коли Польща відновила свою незалежність, Уршула повернулася з еміграції й оселилася в невеликому 7-тисячному містечку під назвою Пневи під Познанню. Там вона провела наступні 20 років свого життя, присвятивши їх роботі з дітьми та молоддю. Жінка організувала школи, дитячі садки, будинки опіки.

Після смерті Ледуховську канонізувала католицька церква. Як відомо, для того, щоб бути зарахованим до лику святих, потрібно диво. І воно сталося. У 1946 році тесля Ян Колодейський серйозно захворів. У чоловіка почала розвиватися гангрена руки та єдиним порятунком виявилася ампутація. Але що таке залишитися без руки для того, хто все життя цією самою рукою заробляв собі на хліб? І Ян не погодився на операцію. Натомість, він почав старанно  молитися перед фотографією Уршули Ледуховської, обіцяючи їй смиренність і спокутування всіх скоєних гріхів. І диво сталося – біль в руці зменшився, а гангрена відступила.

Уршулу Ледуховську канонізували тільки в 2003 році. Але для поляків ця жінка була святою ще за життя.

Роза Люксембург (1871 – 1919) – діяч міжнародного руху за права трудящих

Друга в історії полька, яка отримала ступінь доктора.
Портрет Рози Люксембург Wikipedia, суспільне надбання

Напевно, багато хто з наших читачів здивуються, але, Роза, а вірніше, Ружа, – польська єврейка, яка з’явилася на світ поблизу Любліна, в Замості. Чого хотіла ця відома на весь світ жінка, завдяки якій, до речі, відзначають 8 березня? “Не буде ніякої різниці між людьми, всі будуть як брати: фабрики належатимуть всім, як зараз скверики; права будуть справедливі, а працю будуть організовувати так, щоб вона була здоровою та приємною. Всі будуть вільні й щасливі “.

Роза Люксембург вивчала філософію, економіку та право. Досконало володіла польською, французькою, російською, німецькою мовами, читала по-англійськи.

Була другою полькою, яка отримала ступінь доктора, захистивши дисертацію в Цюріху.