«Дивишся порно? У нас є на тебе компромат!»: світом поширюється нова афера

«Дивишся порно? У нас є на тебе компромат!»: світом поширюється нова афера

Експерти компанії ESET попереджають про нову спам-кампанію, пов’язаною з відеоматеріалами для дорослих. Як наслідок — зловмисники вимагають чималу суму грошей. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Все виглядає так: на вашу електронну адресу приходить лист, в якому шахраї вказують наступну інформацію. Мовляв, ми знаємо, що ти переглядаєш порно-матеріали. І ми зняли тебе на відео. Якщо хочеш, аби ми не розіслали це відео всім твоїм друзям, знайомим, співробітникам та працедавцям — плати викуп. При чому зробити це можна оише з допомогою біткоїнів. Та й сума — чималенька — близько 7600 злотих.

Як стверджують експерти компанії ESET, величезна хвиля спам-повідомлень вразила користувачів з Австралії, США, Великобританії, Німеччини, Франції, Іспанії, Чехії та Росії. Польща — не виняток.

Найбільш ймовірно, вірус “гуляє” порносайтами. Тому користувач сам наражає себе на небезпеку. Хакери зламують його комп’ютер, а потім зловмисник, в обмін на видалення відеозапису з веб-камери, вимагає виплати викупу в біткоїнах на суму 7 600 злотих. Якщо потерпілий не посилає гроші протягом 48 годин, передбачуваний запис має перейти до всіх контактів, які вдалося викрасти хакеру з пристрою користувача.

Експерти від ESET заспокоюють — відправник повідомлення явно не має компрометуючих кадрів з жертвою. Він просто хоче отримати гроші від несвідомих жертв.

Тому, по-перше, не завантажуйте сумнівні вкладення та не клацайте на посилання в повідомленні. Регулярно перевіряйте пристрій за допомогою антивірусної програми, яка допоможе виявити та зупинити потенційні інфекції та проблеми. Перед цими типами ситуацій можна також захистити себе, приклеївши спеціальну накладку на камеру, яка приховує її поле зору і фізично не дозволить нікому отримати відео.