Глава СБУ про затримання Рубана: Ми попередили масові теракти в Києві
https://gdb.rferl.org/4E6FA81C-AB9B-463B-8F78-4647B3464015_w1023_r1_s.jpg

Глава СБУ про затримання Рубана: Ми попередили масові теракти в Києві

Брифінг Голови Служби безпеки України Василя Грицака щодо затримання Володимира Рубана. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Громадське телебачення.

У машині, на якій їхав затриманий колишній переговорник щодо обміну заручників на Донбасі Володимир Рубан, були протитанкові міни, гранати, протитанкові гранатомети та інша зброя, яку хотіли застосувати для терактів у Києві. 

Про це під час брифінгу заявив глава Служби безпеки України Василь Грицак. 

За його словами, СБУ попередила «теракти, жертвами яких могли стати тисячі мирних громадян, а також окремі політики, чиновники і народні депутати». 

«Рубан хотів перевезти з непідконтрольної частини Донецької області велику партію зброї… Були вилучені автомати Калашникова, пістолети Макарова, гранати, пристрої для безшумної стрільби, міни, патрони, причому частина зброї — виробництва РФ . Крім того, в коробках з гранатами був пакувальний лист військової частини «ДНР»», — заявив він

До підготовки терактів, за словами Грицака, причетний також Олександр Тимофеєв на прізвисько «Ташкент». 

«Служба має обґрунтовані докази того, що терорист Захарченко (ватажок бойовиків «ДНР») і Тимофєєв на прізвисько «Ташкент» причетні до підготовки кривавого теракту в українській столиці з застосуванням зброї, в тому числі російського походження», — сказав Грицак.

За його словами, кінцевою метою терактів було дестабілізувати ситуацію в Україні і показати, що в країні йде «громадянська війна». У СБУ припускають, що дії Рубана координувалися з Росії.

«Ви вірите в те, що не дали санкцію з Москви? Ми в це не віримо», — сказав Грицак. 

На брифінгу, зокрема, включили аудіо з перерахуванням Рубаном засобів ураження з території «ДНР». Водночас глава СБУ не пояснив, як саме Служба отримала докази і, зокрема, аудіо та відео.

Грицак додав, що цією ж машиною, на якій був Рубан, була завезена на підконтрольну Україні територію зброя у листопаді 2017-го року. 

Також Рубан, за словами глави СБУ, активно співпрацював з політичною силою «Український вибір» Віктора Медведчука. 

Володимира Рубана затримали 8 березня поблизу лінії розмежування на Донбасі. Вранці 9 березня Шевченківський суд столиці обрав йому запобіжний захід у вигляді взяття під варту на 2 місяці без права на заставу.

На засідання суду прийшла депутатка Надія Савченко, яка хотіла взяти його на поруки. 

Рубану інкримінують порушення статей Кримінального кодексу про незаконне поводження зі зброєю і підготовки теракту. У тексті підозри ідеться про те, що Рубан готував замах на президента, голів МВС та РНБО.  

Порошенко доручив главі СБУ взяти під особистий контроль справі Рубана.