МЗС України інформує про нові правила перетину кордону з 28 березня

МЗС України інформує про нові правила перетину кордону з 28 березня

Чимало українців зараз потрапило у скрутну ситуацію, фактично опинившись в полоні, адже сьогодні Україна закриє державний кордон. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Президент Володимир Зеленський вчора у своєму відеозверненні повідомив, що до кінця дня 27 березня державний кордон буде закрито.
Закордонні дипломатичні установи України отримали доручення міністра закордонних справ розгорнути програму «Захист».

МЗС України повідомляє, що посольства та Генеральні консульства в усьому світі надаватимуть громадянам України, таку підтримку:

?вирішуватимуть питання прострочених документів/дозволів/віз на перебування в іноземній країні;

?співпрацюватимуть з правоохоронними органами країни перебування для захисту законних інтересів громадян у разі їх порушення;

?інформуватимуть про можливість повернення до України, переміщення до сусідніх з Україною країн або ближче до України для подальшого повернення додому;

?консультуватимуть щодо вирішення побутових питань та охорони вашого здоров’я (адреси та режим роботи продуктових магазинів, аптек, лікарень тощо) та інше.

Міністерство рекомендує залишатись на зв’язку з посольством або консульством у країні, де ви «застрягли». Повідомте дипломатам про те, якої саме допомоги ви потребуєте. Для полегшення комунікації посольства та консульства створять спеціальні спільноти та канали «Захист у (назва міста/країни)» у соціальних мережах і месенджерах, які працюють у країнах вашого перебування.

Уряд України допомагатиме з поверненням додому, коли в країні вашого перебування стабілізується епідеміологічна ситуація, а також за наявної спроможності МОЗ забезпечити українцям належні умови контролю та обсервації після повернення в Україну.
За повідомленням Міністерства інфраструктури України, всі літаки, які вилетіли 27 березня для здійснення рейсів, зможуть завершити рейси.

Також у громадян залишається можливість в’їхати на територію України автомобільним транспортом, де це дозволено.
Якщо ви можете дістатись пішки до пунктів пропуску, Державна прикордонна служба організовуватиме перетин державного кордону транспортом у співпраці з органами місцевої влади.

Для побудови маршруту, будь ласка, скористайтесь КАРТОЮ на сайті Державної прикордонної служби України.