Спікер ВРУ: Приймемо заяву у справі Закону про ІНП Польщі
http://korupciya.com/wp-content/uploads/2016/09/parubiy_2f4bd.jpg

Спікер ВРУ: Приймемо заяву у справі Закону про ІНП Польщі

6 лютого парламент України прийме спільну заяву у справі ухвалення парламентом Польщі «антибандерівського» закону. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Парламент України прийме заяву у справі поправок до Закону про Інститут національної пам’яті Польщі, що вводять, зокрема, кримінальну відповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів». Про це у понеділок, 5 лютого, повідомив спікер Верховної ради України Андрій Парубій.

За його словами, текст заяви вже написаний і його складено в результаті консультацій парламентського комітету у закордонних справах з головами парламентських партій, представниками Міністерства закордонних справ України та експертами. ВРУ розгляне цю заяву у вівторок, 6 лютого.

«Комітет у закордонних справах підготував текст заяви, яку я передав на розгляд фракціям та парламентським групам. Нині текст буде офіційно зареєстровано, аби завтра ми могли його прийняти», – заявив Парубій під час прес-конференції у Києві.

Раніше стурбованість у зв’язку з ухваленням змін до Закону про ІНП Сеймом та Сенатом висловило МЗС в Києві, яке заявило, що «українська тематика використовується у внутрішній політиці Польщі», а історичні події «політизуються».

Минулого тижня, після прийняття без змін поправок до Закону про ІНП, стурбованість висловив президент України Петро Порошенко. «Історична правда потребує відкритої розмови та діалогу, а не заборон», – написав Порошенко.

Зміни до Закону про ІНП вводять штрафи або позбавлення волі до трьох років за приписування польському народу або державі відповідальності, зокрема, за злочини ІІІ Рейху.

У законі також є положення, що мають дозволити відкриття кримінальних проваджень за запереченням «злочинів українських націоналістів, а також злочинів тих українських формувань, котрі колаборували з ІІІ Рейхом».

Поправки до Закону про ІНП дають визначення таким злочинам. Це «діяння, вчинені українськими націоналістами у 1925-1950 роках, що передбачали застосування насильства, терору та інших форм порушення прав людини проти окремих осіб або груп людей». Зазначено також, що такими злочинами була «участь українських націоналістів у знищенні євреїв та геноциді громадян Другої Республіки Польща на Волині та у Східній Малопольщі».