Стартують зйомки історичного трилера “Гарет Джонс” про Голодомор
https://day.kyiv.ua/sites/default/files/styles/460-news/public/news/24012018/film-1_-_kopiya.jpg?itok=5x33NpV4

Стартують зйомки історичного трилера “Гарет Джонс” про Голодомор

Український інститут національної пам’яті та студія Kinorob підписали угоду задля підтримки та просування історичного трилеру “Гарет Джонс” (копродукція Польщі, України й Великої Британії). Про це повідомляє Upmp.news із посиланням на День.

За умовами угоди, команди об’єднають зусилля заради популяризації історії України у світі та інформування суспільства про події, пов’язані з Голодомором 1932-1933 років в Україні, повідомили у прес-службі УІНП.

Ідеться про фільм “Гарет Джонс”, зйомки якого стартують в Україні на початку березня 2018 року. Режисер – голова правління Європейської кіноакадемії, відомий польський режисер Агнешка Голланд.

“Гарет Джонс” – це історія відомого британського журналіста-дослідника, який, попри смертельну небезпеку, відправився до Радянської України, щоб викрити та донести до світової спільноти всю правду про трагедію Голодомору.
Його викриття згодом стали підґрунтям для роману “Колгосп тварин” Джорджа Оруелла.

“Україна ставить собі за завдання донести до світу правду про страшний злочин геноциду, який був здійснений тоталітарним режимом в Україні у 1932-193 роках. Тому фільм, створення якого розпочинається, є надзвичайно важливим. Адже він дозволить побачити сучасним європейцям ті страшні події очима Гарета Джонса – європейця, який зумів прорвати сталінську інформаційну блокаду”, – сказав голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

За його словами, “фільм потрібний і українцям, адже ми продовжуємо переосмислювати своє минуле, долати спадщину тоталітаризму”.

“Зрештою, Україна відчуває брак якісного історичного кіно. І я вірю, що цей фільм, який знімає високопрофесійна команда стане кроком у розвитку й українського історичного кіно”, – заявив В’ятрович.

“Гарет Джонс – один із тих небагатьох сміливців, який у 1933 році намагались розповісти у Європі правду про страшний злочин комуністичного режиму в Україні – вбивство голодом народу. Мужність та журналістська чесність уельського кореспондента викликають захоплення. Але, на жаль, досі в Україні і у світі про Гарета Джонса та його подвиг знають вкрай недостатньо”, – зазначив заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

“Тож ми щиро вітаємо створення історичного трилера та готові всіляко допомагати його авторам, щоби завдяки фільму в Україні та у світі більше знали і про Гарета Джонса і про той страшний злочин Голодомору, який він викривав”, – наголосив Тиліщак.

У рамках роботи над проектом УІНП надасть авторам фільму консультації та доступ до фото та відеоматеріалів, а також архівних документів, результатів наукових досліджень, інформативних та аналітичних текстів, пов’язаних з подіями Голодомору 1932-1933 років та постаттю Гарета Джонса.

“Ми вдячні Українському інституту національної пам’яті за готовність до спрівпраці та всебічну підтримку історичного трилеру “Гарет Джонс”. Надані командою інституту інформація, архівні матеріали та консультації дуже важливі для нас, і допоможуть у створенні фільму, – сказав Єгор Олесов, продюсер стрічки. – Крім того, в рамках роботи над проектом ми плануємо разом з партнерами провести ряд освітніх та культурно-мистецьких заходів, які будуть спрямовані на популяризацію в міжнародній спільності інформації про події, пов’язані з Голодомором 1932-1933 років в Україні”.

Історичний трилер “Гарет Джонс” став переможцем 10-го конкурсного відбору кінопроектів у категорії “тематичні ігрові фільми” (до 85-х роковин Голодомору 1932-33 років в Україні).
Загальний бюджет стрічки спільного виробництва України (Kinorob), Польщі (Film Produkcja) та Великобританії (Crab Apple Film) становить близько 10 млн. доларів (262,2 млн. грн.), з них майже 26 мільйонів гривень виділяє Держкіно України.

Зйомки українського блоку фільму розпочнуться на початку березня 2018 року, згодом пройдуть також у Польщі та Шотландії.

За сюжетом, у 1933 році вельський репортер Гарет Джонс шукає свою наступну велику історію. Останні новини приводять його до Москви, де він знайомиться з журналісткою Адою Брукс. Ада відкриває йому очі на “радянську утопію”, яка не має нічого спільного з реальністю. І Гарет, попри смертельні погрози, розпочинає своє розслідування. Переховуючись від спецслужб СРСР, крок за кроком він розкриває правду про трагедію українського народу: Голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії. Саме його викриття згодом стануть підґрунтям для роману “Колгосп тварин” Джорджа Орвелла.

Виробництво: Film Produkcja, Kinorob, Crab Apple Film
Режисер: Аґнєшка Голланд (“Повне затемнення”)
Продюсери: Клаудія Смея, Станіслав Дзідзіч, Єгор Олесов, Ангус Ламонт, Андреа Халупа
Оператор: Томаш Наумюк
Автор сценарію: Андреа Халупа
Композитор: Антоні Комаса-Лазаркевич
Прем’єра: 2019 рік