ПРО ВИЗВОЛЕННЯ КРИМУ ТА «СИЛУ П*ЗДЮЛЕЙ»

ПРО ВИЗВОЛЕННЯ КРИМУ ТА «СИЛУ П*ЗДЮЛЕЙ»

Упродовж 22 лютого-6 березня 2023 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» (https://www.kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=1204&page=1) щодо доцільності військової деокупації Криму.
Абсолютна більшість українців вважають неприйнятними будь-які територіальні поступки для досягнення миру. За останніми даними КМІС лише 9% загалом готові до поступок, хоча 87% українців проти жодних поступок. Утім, це запитання ставилося загалом щодо «територіальних поступок», без конкретизації територій та можливих «компромісних» пропозицій. Водночас нерідко ми чуємо думки на Заході, що питання Криму є «особливим». «Між рядками» (а подекуди і більш прямо) можна бачити думку, що Захід може натиснути на важелі впливу, щоб зупинити українське визволення Криму.
У контексті цих дискусії відомий британський науковець Тімоті Гартон Еш (Timothy Garton Ash) запропонував КМІС поставити ще одне запитання про можливе військове визволення Криму. Респондентам пропонувалися два сценарії, один з яких включав допомогу Заходу визволити та надійно захистити всі території включно з Донбасом, проте без Криму. Згідно з цим сценарієм Україна утримується від військового визволення. Другий сценарій – спроби військового визволення Криму, проте з розуміння, що Захід може зменшити допомогу, а війна може затягнутися.
Як можна бачити, дійсно у такому підході простір для знаходження «компромісів» розширюється і більше людей готові пристати на такий формат дій. Утім разом з цим більшість респондентів – 64% – вважають, що Україна має намагатися звільнити всю територію включно з Кримом, навіть якщо буде ризик зменшення підтримки Заходу і ризик тривалішої війни. На противагу цьому 24% більше схиляються до варіанту, що в обмін на визволення та захист усіх територій з Донбасом (але без Криму) Україна може утриматися від військових дій в Криму.
На графіку, наведеному на цьому скріншоті, відображено дані в регіональному перерізі. У всіх регіонах переважна більшість респондентів наполягають на визволенні всіх територій, включно з Кримом. Підтримка «компромісу» становить не більше 27%, залежно від регіону.
Бачимо, що давній лозунг доби Помаранчевої революції 2004 р. – «Схід та Захід разом» – став нині соціологічною та політичною реальністю. Особистий контакт мешканців Півдня й Сходу України із рашистськими загарбниками став найкращим щепленням від облуд «рускаго міра». А отже, набута у важких стражданнях ціннісна єдність мешканців різних регіонів України дає певний привід для оптимізму.
… Війна – це не тільки страждання, смерті й руйнації. Це – чинник змін. Вона чимось схожа на пророка Миколу з відомої п‘єси Митця (Леся Подерв‘янського) «Павлік Морозов». Того, що колись стверджував нетлінне: «Не вірю в силу слова я, а вірю в силу п*здюлей». Про це я колись докладніше міркував у нарисі «КРІЗЬ ПРИЗМУ ВІЙНИ: МИТЕЦЬ» https://site.ua/george…/kriz-prizmu-viini-mitec-i0zmelw
P. S. Благодійна організація Be with Ukraine / Будь з Україною «Будь з Україною» продовжує збирати внески в рамках проєкту допомоги мобільному «ЦЕНТРУ ПІДГОТОВКИ СНАЙПЕРІВ» при ЗСУ, очолюваному звитяжним професіоналом із позивним Герц (див. https://www.facebook.com/gvyshnya/posts/pfbid0CkhSroSYCyeZM5rGJTxW2LiwfqoZUrDZ5DYWXWXUT5ZiphrQC9zyQVseLAAxdqnNl).
Наші перші донати вже допомогли інструкторам у їхньому теперішньому навчальному виїзді до однієї з фронтових бригад ЗСУ.
Будь-яка пожертва, навіть найменша, буде важливою для подальшої підтримки наших снайперів-інструкторів.
Реквізити для благодійної допомоги у гривнях Ви можете знайти нижче:
1/ МОНОБАНК:
КАРТКА МОНОБАНКИ: 5375411202972837
ПОСИЛАННЯ НА БАНКУ: https://send.monobank.ua/jar/3Ng7CG1b9b
2/ ПРИВАТБАНК (ГРИВНЯ):
НАЙМЕНУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ: «БУДЬ З УКРАЇНОЮ» БО
КОД ОТРИМУВАЧА: 44892540
НАЗВА БАНКУ: АТ КБ «ПРИВАТБАНК»
РАХУНОК У ФОРМАТІ IBAN: UA563052990000026005025018042
НОМЕР КАРТКИ КАРТКОВОГО РАХУНКУ: 4246001004022731
Дякую за Вашу небайдужість!
Георгій Вишня

Досвічений управлінець та IT-професіонал у сферах систем штучного інтелекту, машинного навчання та BI. Поет, есеїст, поліглот, мандрівник, та філософ