Україна та Польща продовжуватимуть активну інтеграцію завдяки трудовим мігрантам

Україна та Польща продовжуватимуть активну інтеграцію завдяки трудовим мігрантам

14-16 червня в польському місті Люблін відбувся щорічний економічний форум III Польсько – Східна конференція PUIGLubInvest. Одне з основних питань, які розглядались під час заходу, була взаємодія України та Польщі, вплив українських трудових мігрантів на польську економіку, найближче майбутнє міждержавних відносин. Українці в Польщі сприйматимуть найкращі європейські практики працевлаштування і цей досвід переноситимуть додому.

«Необхідно активно використовувати можливості міграції людей. Кордон між Польщею та Україною повинен не роз’єднувати, а об’єднувати. Необхідно використовувати викладацький склад наших ВНЗ для підготовки студентів, в тому числі з України. У Любліні навчаються студенти з 9 країн, але найбільше за все українці. Ніхто не хоче віддавати найкраще, що є у країн, ніхто не хоче, щоб люди виїжджали, але зарплати в Англії і Німеччині більше, тому поляки їдуть туди, а українці їдуть до Польщі. Якщо ми створимо умови для повернення, то трудові мігранти з часом повернуться і в Польщу, і в Україні. Наприклад, мігранти вже почали повертатися в Люблін», – заявив мер міста Люблін Кшиштоф Жук.

«Близько 2 мільйонів українців вже працює в Польщі, що говорить про гармонізацію міграційних процесів в Польщі. З початку 2018 року консульствами Польщі в Україні видано 350 000 віз, з яких для робітників – 332 тис. У 2017 навчальному році загальна кількість українських студентів склала 35 000 чоловік», –  зазначив генеральний консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольський.

«За планом, з 01.07.2018 будуть визначені 20 груп професій, які будуть звільнені від отримання дозволу на працевлаштування, що призведе до спрощення цієї процедури для іноземців в Польщі.  Зараз розробляються нові правила міграційної політики які активно просуваються і будуть готові найближчим часом. Одна зі змін – збільшення терміну дії запрошень з 6 місяців до 12», – повідомила Магдалена буряк – Директор Департаменту Ринку Праці Міністерства Сім’ї, Праці та Соціальної Політики РП.

«Останнім великим резервом робочої сили в Європі є українці. Для зростання економіки європейським підприємствам  потрібні наші люди і вони готові їх запрошувати на роботу, платити зарплату не меншу, ніж своїм громадянам, забезпечувати офіційне працевлаштування та нормальні умови життя. Пересічний українець, крім того, що є людиною працьовитою, ладен швидко пристосуватись до місцевого суспільства і не потребує додаткових державних витрат на своє утримання. Тому умови праці та роботи для трудових мігрантів з України будуть тільки покращуватися з року в рік. Підвищення стандартів життя, підтримка пенсіонерів та подальший економічний розвиток вимагають від урядів країн Європи, зокрема Східної, заохочувати українців їздити на роботу у свої країни. І так буде і надалі», – заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування