13 серпня Польща має підписати угоду про закупівлю 96 вертольотів Apache
Підписання двох офсетних угод щодо закупівлі гелікоптерів AH-64E Apache PAP/Piotr Nowak

13 серпня Польща має підписати угоду про закупівлю 96 вертольотів Apache

Вартість контракту становить понад 40 мільярдів злотих. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Заступник міністра національної оборони Польщі Павел Залєвський зазначив, що закупівля 96 сучасних вертольотів Apache посилить сили Польщі. Угоду мають підписати 13 серпня, за два дні до Дня Війська Польського. Вартість контракту становить понад 40 мільярдів злотих, повідомив заступник міністра.

«Насправді у польської армії не так багато, я б сказав недостатньо вертольотів. Тому я переконаний, що це гарний вибір. Крім того,  Apache – це цілковито нова якість зброї. Це гарна угода», – зазначив він.

Вертоліт AH-64E Apache Guardian вважається однією з найкращих ударно-розвідувальних конструкцій у світі, але й однією з найдорожчих. У польській армії вони мають замінити вертольоти Мі-24.

Договір про закупівлю також охоплюватиме, серед іншого радари, ракети «повітря-земля» AGM-114R2 Hellfire і зенітні ракети Stinger.

Перші вертольоти мають надійти до Війська Польського у 2028 році. Польська сторона також веде переговори щодо «проміжної» угоди, яка передбачає можливість дострокового лізингу восьми гелікоптерів Apache. Це пришвидшить навчання екіпажів і технічне обслуговування до того, як гелікоптери з основного контракту надійдуть до польської армії.

IAR/Д.Ю.