В Україні та світі святкують День вишиванки
Фото: Facebook

В Україні та світі святкують День вишиванки

Сьогодні, у третій четвер травня, українці та прихильники української культури вже традиційно святкують День вишиванки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на ZiK.

Свято відбувається щороку в третій четвер травня. Його спеціально проводять у будній день, коли кожен охочий може долучитись, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.

Ідею Дня вишиванки запропонували студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у 2006 році.

Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Ідеєю свята є збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом. Протягом усієї історії заходу з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки.

Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку – одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість.

У Львові завжди активно відзначають День вишиванки. Чимало заходів з нагоди свята заплановано і цього року. Зокрема, в орнаменти вишиванки прикрашений фасад Львівської обласної державної адміністрації. Вже традиційно у вишиванки одягнуть статуї фонтанів на площі Ринок та левів під Ратушею. Також чимало святкових заходів відбудеться на центральних вулицях і майданах міста.

Ще однією доброю традицією є дарувати вишиванки народженим у цей день діткам. Цього річ акція «Народжені у вишиванці» відбудеться у Львівському перинатальному центрі.