Я розказав та показав у відео як чиновники МОУ розголосили невстановленим особам інформацію з обмеженим доступом під час розробки додатку РезервХрестик

Я розказав та показав у відео як чиновники МОУ розголосили невстановленим особам інформацію з обмеженим доступом під час розробки додатку РезервХрестик

Вчора я розказав та показав у відео як чиновники МОУ розголосили невстановленим особам інформацію з обмеженим доступом під час розробки додатку РезервХрестик.
За наявності у країні правоохоронців (а не охранки) та правосуддя (а не татарівських слуг), це могло б бути кваліфіковано як кримінальний злочин, передбачений ст. 328 ККУ.
Але тут з’ясувалося, що це ще й корупційне правопорушення, прямо передбачене статтею 54 Закону України «Про запобігання корупції», цитую: «державним органам… забороняється одержувати від фізичних, юридичних осіб безоплатно…майно, нематеріальні активи..»(на скріні). І у таких випадках начебто «тягне за собою відповідальність відповідних посадових осіб державних органів»
А саме це і сталося: заступниця міністра оборони голосом через рот сказала: «нуль бюджетних коштів було витрачено на розробку застосунку», але її радник підтвердив, що «майнові права на програмне забезпечення передано Міноборони від громадської організації».
Ця стаття у антикорупційному законодавстві існує вже років з двадцять, і це не просто так. Чиновник діє від імені народу України, і зарплату йому платять з наших податків, а він там, бачте, подаруночки приймає. У 99% випадків подарунки дорожче за один прожитковий мінімум (та інших офіційно дозволених) є підкупом держслужбовця. У нашому випадку мова йде про подарунок вартістю 86 тисяч доларів – хоча і ця цифра виглядає вкрай підозрілою: явно десь хтось з’юсейдив зна-а-ачно більше на розробці Резерв+.
Цікаво, як тепер Шабунін буде відмазувати своїх друзів-жижиталізаторів, і як він пояснить «чому це не є корупцією». І чи погодяться з ним НАЗК, НАБУ, САП, ВАКС, ДБР, СБУ, БЕБ, Нацполіція і вся президентська рать.
До речі, рівно все те ж саме стосується додатку «Дія», який також був переданий міністерству імені Федорова від комерційної установи безкоштовно у 2019.
Отже, Резерв+ це не тільки нахабний плювок в обличчя захисту персональних даних громадян, не тільки добровільні електронні кайданки, але також розголошення держтаємниці та корупція.
Іншими словами, Катя вже мала б сидіти у СІЗО по щонайменше двом статтям ККУ.
А у тюрмі вона мовчати як партизан не буде – здасть одразу і усіх. Бо вона тупо виконавець.
То на що розраховують федорівські жижиталізатори? Що війна триватиме безкінечно, а значить вони довічно будуть при владі, а виборів більше вже не буде ніколи? Так усі війни колись закінчуються. Відчувають себе вічними та безсмертними, як януковічі у січні 2014? Ну давайте, поплигайте на цих граблях ще раз.
Але заради чого федорівське угруповання пішло на всі ці жахливі порушення кримінального законодавства? От щоби що? Різко покращилася мобілізація? Начебто ні. Ситуація на фронті суттєво поліпшилася? Якось теж поки ні, на жаль. Тоді заради чого весь цей безумний двіж? Щоб чоловіки скачали собі «електронні військово-облікові документи»? Люди, таким документом є виключно військовий квиток, паперовий, і з відповідними відмітками в ньому. Який видадуть у ТЦК після проходження ВЛК. Все інше, оті всякі QR та штрих-коди – то розвод. Вологі фантазії Федорова, які не мають юридичного підґрунтя. Медійним кіпішем навколо мобільного додатку приховати свою злочинну недбалість з провалу мобілізації – ось це виглядає значно вірогіднішим.
Можете вірити або не вірити у все це, але такою є неприємна об’єктивна реальність, яка у майбутньому підтвердиться прямими доказами.
Щоб не чекати ці довгі роки, я розказую її зараз. То ж не кажіть потім « а я не знав(ла)».
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.