Польща й Україна підписали двосторонню угоду у сфері безпеки
Президент України Володимир Зеленський й прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск після підписання двосторонньої безпекової угоди між Польщею та Україною PAP/Rafał Guz

Польща й Україна підписали двосторонню угоду у сфері безпеки

Як наголосив Дональд Туск, документ містить практичні двосторонні зобов’язання, а не порожні обіцянки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Дональд Туск у понеділок, 8 липня, у Варшаві підписали українсько-польську угоду про безпеку. Документ, як наголосив прем’єр-міністр Туск, містить практичні взаємні зобов’язання, а не порожні обіцянки.

Очільник польського уряду після підписання угоди зазначив, що подібні угоди з Україною вже уклали 19 країн і ЄС в цілому. Туск підкреслив, що вони з президентом Зеленським дуже прагнули, працюючи над угодою, щоб вона не закінчилася деклараціями доброї волі. Він підкреслив, що кожне слово в цьому документі щось означає і йдеться про практичні взаємні зобов’язання, а не про порожні обіцянки. Він повідомив, що рішення будуть виконані найближчим часом разом із союзниками.

Усі країни Групи семи та 25 інших країн, включаючи Польщу, зобов’язалися укласти угоди з безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році. Такі домовленості, відповідно до положень минулорічного саміту НАТО, є гарантією підтримки України з боку західних союзників.

Угоди з Києвом у червні підписали США та Японія. Загалом це вже зробили понад десяток країн, зокрема деякі країни ЄС. Під час саміту ЄС наприкінці червня двосторонні угоди з Києвом уклали Литва та Естонія. Президент Зеленський також підписав у Брюсселі безпекову угоду з Європейським Союзом.

PAP/Т.А.