Польські заклади харчування оцінили переваги інтернет-замовлень

Польські заклади харчування оцінили переваги інтернет-замовлень

Кожен п’ятий заклад харчування в Польщі пропонує доставку інтернет-замовлень. Протягом останнього року їх кількість подвоїлася. Такі дані оприлюднено у звіті компанії «Stava», із яким ознайомилася «Rzeczpospolita». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Монітор Інфо.

Це означає, що на цьому ринку набагато більша частка компаній відчула переваги мережі, ніж у торгівлі. Кількість онлайн-магазинів перевищує 30 тис., але стаціонарних пунктів продажу – 300 тис. Тобто пропорційно менша частка компаній користується каналом інтернет-продажів. У гастрономії, однак, підприємці рідко вирішують працювати тільки в інтернеті (це переважно дистриб’ютори дієтичних наборів або послуг кейтерінгу).

Стимулом для розвитку ринку є нові споживацькі звички, а також заборона торгівлі в неділю. «В середньому в неділі, коли заборонено торгівлю, на 34 % більше замовлень на доставку, ніж у торгові неділі», – звертає увагу Павел Аксаміт, голова «Stava», фірми, що займається доставкою їжі.

Компанія, що займається постачанням продуктів для ресторанів, підготувала звіт, що показує величезні перспективи ринку доставки страв. Вони існують не тільки в агломераціях, але і в невеликих містах.

У невеликих або середніх містах майже кожен другий заклад харчування пропонує доставку їжі до дому або офісу, хоча найбільше їх у Варшаві.

«У 2025 р. майже половину продуктів у Польщі замовлятимуть через інтернет, а вартість ринку доставок складе 11,8 млрд злотих», – прогнозує Пьотр Крушинський, президент PizzaPortal.pl. Ця компанія і Pyszne.pl є лідерами за кількістю замовлень.

Вартість світового ринку замовлень у цьому році має перевищити 100 млрд доларів США і зростає в середньому на 9,5 % протягом року. А доходи «Uber Eats» зросли на 149 % – до 1,5 млрд доларів.

«У випадку багатьох закладів, що з нами співпрацюють, замовлення через онлайн-платформу складають навіть 30 % їхнього щоденного обігу. Кожна третя страва, що випускається на кухні, потрапляє до сумки постачальника, який співпрацює з «Uber Eats», – каже Ілона Гживінська-Лартіге, директорка з комунікацій «Uber» у регіоні Центральної та Східної Європи.

«За рік кількість ресторанів, які використовують власних кур’єрів або зовнішні компанії, збільшилася на 56 %, – говорить президент «Stava» Павел Аксаміт. – Існує також систематичне зменшення частки готівки в оплаті харчування. Зараз 4 доставки із 10 оплачуються через інтернет. Частка оплачених онлайн-замовлень доставки збільшується у темпі 11 % на рік».

Обід з інтернету

«Найбільш динамічними каналами продажу є сайти та партнерські сервіси, наприклад Pyszne.pl, хоча досі більшість поставок приносять замовлення по телефону», – говорить Пьотр Дзєржек, президент «Pizza Dominium».

За його даними, доставки складають трохи більше 40 % продажів, а їхня частка зростає. Річна динаміка доставки становить 121 %. У першому кварталі 2019 р. середня оплата за одне замовлення з доставкою була на близько 13 % вищою, ніж рахунки за харчування на місці.

«Обіг від онлайн-замовлень становив близько 8 % середньомісячного обороту за 2018 р. Середні показники завищують осінньо-зимові місяці, натомість у теплу пору жителі великих міст охочіше покидають свої будинки, відвідуючи заклади харчування, – додає Мацей Соболевський, директор із питань маркетингу та продажів у мережі «Bobby Burger». – Завдяки колективним відвідуванням закладів і зростанню тенденції до гнучкості в меню включено вегетаріанські страви та коктейлі. Дослідження також показали чіткий зв’язок між часом перебування в закладі харчування та сумою рахунку. Чим довше клієнт перебуває у закладі, тим вищий рахунок. Середня вартість рахунку у закладі харчування становить близько 43 злотих».

З іншого боку, загальна вартість замовлень, здійснених через Pyszne.pl, збільшилася у 2018 р. на 54 % – до майже 120 млн євро. Через Pyszne.pl страви продають понад 6,6 тис. ресторанів, що показує масштаби зацікавлення онлайн-каналом. «У 2018 р. ми обслужили 2 млн клієнтів у Польщі, що становило лише 6 % дорослого населення країни. Наше зростання обумовлено передусім глобальними змінами каналів продажу. Люди все частіше відмовляються від телефонних замовлень», – каже Аркадіуш Крупіч, співзасновник і керівний директор Pyszne.pl.

Задовольняючи очікування

Потенціал розвитку залишається дуже великим. За даними дослідження, у січні 2019 р. 46 % користувачів інтернету заявили, що замовляли їжу онлайн принаймні один раз. «Це означає, що цей спосіб замовлення продуктів стає все більш популярним для поляків. Хоча телефонні замовлення досі обирають частіше, зокрема активні користувачі інтернету, їх частка систематично знижується», – говорить Пьотр Крушинський, президент PizzaPortal.pl.

Компанії також повинні реагувати на мінливі очікування. Як стало відомо «Rzeczpospolita», зміни в додатку планує також «Uber Eats». Компанія, проаналізувавши 4,4 тис. замовлень у дев’яти країнах, відгуки користувачів і Big Data, розробила оновлений додаток. Зміна полягає у введенні низки нових відомостей про хід виконання замовлення. Також про те, де саме перебуває кур’єр і про будь-які затримки, якщо такі будуть. Зараз середній час доставки через «Uber Eats» у польських містах не перевищує 32 хвилин.

«Uber Eats» повідомляє, що на цих новинках зміни в додатку не закінчуються. Вони спершу будуть введені у 16 містах світу, включаючи Варшаву. У наступні місяці їх представлять на нових ринках.

Джерело: Rzeczpospolita