Полковник Роман Червінський вийшов на свободу під заставу у 9 мільйонів гривень

Полковник Роман Червінський вийшов на свободу під заставу у 9 мільйонів гривень

Полковник Сил спеціальних операцій ЗСУ Роман Червінський вийде на волю після сплати застави у 9 мільйонів гривень. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Прямий.

Про це повідомив його адвокат Віктор Василюк.

“Героя-розвідника Романа Червінського відпустили під заставу! Нарешті Роман зможе обійняти своїх дітей, маму, дружину, сестру. Дякуємо усім, хто підтримував і наближав цю проміжну перемогу. Але боротьба ще триває!” – написав він.

Раніше суд змінив запобіжний захід полковнику Сил спеціальних операцій ЗСУ Роману Червінському, призначивши 9 мільйонів гривень застави. Тобто фактично він ще не вийшов із СІЗО — необхідну суму ще треба внести. Частину застави погодився внести п’ятий президент України Петро Порошенко.

Як відомо, 19 квітня о 23:59 сплинув термін запобіжного заходу у вигляді тримання Романа Червінського під вартою, проте тоді суд так і не ухвалив рішення про його звільнення й продовжив незаконний розгляд справи.

21 квітня адвокат розвідника Романа Червінського Андрій Йосипов в ефірі телеканалу “Прямий” повідомив, що ні захисникам, ні родині невідоме, місцеперебування Червінського. Адвокат нагадав, що 19 квітня опівночі сплив термін запобіжного заходу тримання під вартою. Суд у Кропивницькому не ухвалив жодного рішення щодо продовження запобіжного заходу, однак Червінського із приміщення суду вивезли у невідомому напрямку. Захисники офіцера розвідки побоюються, що з урахуванням численних успішних спецоперацій за участі Червінського проти росії його можуть таємно передати державі-агресору.

Слід зазначити, що Червінський був одним із розвідників, які у 2020 році організовували операцію із затримання російських бойовиків групи “Вагнер”, виманюючи їх у Білорусь. Там службовці ПВК мали б сісти на літак, який згодом українські спецслужби аварійно посадили б в Україні. Однак операція зірвалась, виліт “вагнерівців” відклали, а тим часом їх затримали в Мінську.є

Коли ця історія стала публічною, то отримала назву “вагнергейт”. Кілька розвідників публічно звинуватили Офіс президента в тиску й у зриві операції. Серед них був і Червінський. Йому разом із кількома колегами анулювали закордонні паспорти та звільнили з розвідки.

Раніше п’ятий Президент Петро Порошенко під час виступу з трибуни Верховної Ради став на захист розвідника Романа Червінського. Порошенко закликав припинити переслідування і незаконне утримання під вартою бойового офіцера. Він зазначив, що проти полковника Червінського, який боровся з окупантами, застосовують вибіркове правосуддя.