30-31 травня в Києві пройшли заходи X Форуму «Україна-Польща».

30-31 травня в Києві пройшли заходи X Форуму «Україна-Польща».

30-31 травня в Києві пройшли заходи X Форуму «Україна-Польща», який проводили Міжнародний фонд «Відродження» та Фонд ім. Стефана Баторія.

Ця спільна ініціатива, заснована 2012 року, збирає разом політиків, експертів, громадських активістів, лідерів думок обох країн для обміну ідеями щодо кращого взаєморозуміння та розвитку міцніших двосторонніх стосунків.
Експертська зустріч 30 травня складалась з трьох сесій:

1) «Україна після президентських і перед парламентськими виборами: « Quo vadis?»»;

2) «Результати виборів до Європарламенту: вплив на політику у Польщі та у Брюсселі»»;

3) Можливості співпраці України і Польщі у нових умовах – на двосторонньому рівні та на міжнародній арені.

Під час першої сесії основними доповідачами були п.Ірина Бекешкіна з Фонду «Демократичні ініціативи ім.І.Кучеріва» та п.Володимир Фесенко з Центру прикладних політичних досліджень «Пента», які зробили відмінні презентації в тому числі з детальним аналізом соціологічних досліджень настроїв виборців України, ситуації в команді новообраного Президента України і можливих сценаріїв розвитку ситуації в Україні в найближчий період.

Під час другої сесії свої підходи і оцінки щодо результатів виборів до Європарламенту представили п.Павел Коваль з Варшавського університету і Польської академії наук та п.Барбара Новацка, лідер асоціації «Польська ініціатива».

Під час обіду 30 червня відбулась дуже відверта та пізнавальна для учасників форуму зустріч з заступником Міністра закордонних справ п. Василем Боднарем, який представив присутнім свою оцінку поточного стану і перспектив дипломатичних взаємовідносин Польщі та України в актуальних умовах.

А по обіді 30 травня п.Надія Коваль з Ради зовнішньої політики «Українська призма» та відома експерт з польсько-українських відносин п.Богуміла Бердиховська представили своє бачення можливостей співпраці України і Польщі у нових умовах.

Закінчився перший робочий день форуму Х Форуму «Україна Польща» вечерею з українськими парламентарями.
31 травня відбувся публічний захід Форуму – конференція «Результати виборів у Європарламент: наслідки для ЄС, Польщі та України». Відомо, що 2019 рік є виборчим не лише в Україні. Щойно пройшли вибори до Європарламенту, результати яких матимуть вплив для формування складу Єврокомісії та визначення політики стосовно України принаймні на майбутні 5 років. Результати виборів у Європарламент мають також важливе значення для оцінки внутрішньополітичних тенденцій у Польщі напередодні парламентських виборів у цій країні у листопаді ц.р., що визначатимуть склад уряду та його майбутню політику. Саме аналіз політичних результатів та тенденцій, сценаріїв розвитку подій та можливостей для співпраці України і Польщі на двосторонньому та на міжнародному рівнях у нових умовах і став предметом обговорення на конференції за участі провідних польських політичних експертів, якими 31 травня були:
• Едвін Бендик, директор Центру вивчення майбутнього, Collegium Civitas
• Анджей Бжезецкі, Головний редактор видання “Nowa Europa Wschodnia”, публіцист у “Tygodnik Powszechny”
• Катажина Пелчинська-Наленч, Фонд ім. Стефана Баторія
Всі зацікавлені можуть ознайомитись з відеозаписом конференції за посиланням:
https://www.youtube.com/watch…
Особисто для мене участь в заходах цьогорічного ювілейного Х Форуму стала нагодую для неформальної зустрічі і дискусій з колегами, які займаються питаннями польсько-українських відносин, а також чудовою можливістю для інтелектуального спілкування і отримання інформації надзвичайно важливої для оцінки і планування діяльності в умовах нашого турбулентного сьогодення і неоднозначно прогнозованого майбутнього.
Також хотів би окремо відзначити, як завжди високий рівень підготовки і проведення заходів Форуму зі сторони організаторів Міжнародного фонду «Відродження» та Фонду ім. Стефана Баторія. Окремі слова подяки за ініціативу, зусилля і роботу хочу адресувати для директора Європейської програми фонду «Відродження» п.Дмитра Шульги.

Олег ДУБІШ

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати