Арабські інвестори провели в Києві масштабну конференцію з розвитку Української енергетики, досвід відновлюваних джерел - подробиці (фото)

Арабські інвестори провели в Києві масштабну конференцію з розвитку Української енергетики, досвід відновлюваних джерел – подробиці (фото)

У вівторок, 24 вересня в Києві відбулася Міжнародна конференція «Енергетика України – ефективна сфера залучення інвестицій», організатором якої виступила Асоціація українських і арабських бізнесменів і інвесторів (AUABI) за інформаційної підтримки інформпорталу-журналу «Україна по-арабськи».

У заході взяли участь власники, керівники та представники енергетичної промисловості і банківської сфери України та країн Арабського світу, фахівці в області енергетичного сектора, представники науково-академічної спільноти і всі, хто зацікавлений у розвитку біоенергетики та альтернативної енергозабезпеченості країни.

 

На запрошення голови AUABI Мохаммада Саліма Алотті на конференцію прибула делегація арабських інвесторів (Маруан Расим Камал, Ібрагім Жнахі і інші), яку очолив Мохаммед Аль Тааніт, генеральний секретар Комісії з питань відновлюваної енергетики Арабських Республік (AREC).

В рамках конференції відбулися три дискусійні панелі, на яких обговорили наступні актуальні теми:

І. Розгляд програм підтримки альтернативної енергетики в Україні.

Розвиток біоенергетики в Україні: сучасний стан та перспективи.

Наявні перспективні культури для виробництва біомаси в Україні. Ефективні проекти використання біомаси.

ІІ. Розвиток вітроенергетичного сектора України.

Презентація потенціалу енергозбереження країни.

ІІІ. Кредитна підтримка з енергоефективності.

На відкритті конференції до гостей зі вступною промовою звернувся голова AUABI Мохаммад Салім Алотті. Він подякував гостям за участь у заході, зробив невеликий екскурс в історію ринку альтернативної енергетики України, а також розповів про ситуацію на ринку сьогодні.

Мохаммад Салім Алотті зазначив, що за останні 25 років Україна зайняла лідируючу позицію в розвитку альтернативної енергетики серед колишніх радянських республік.

Так, за словами голови AUABI, в 2017 році сектор «зеленої» енергетики в Україні вийшов зі стану рецесії на новий і більш динамічний етап.

Це пов’язано з новими планами, розробленими українським урядом в рамках стратегії розвитку енергетичного сектора на 2035 рік. Вони спрямовані на досягнення 25% поновлюваних джерел енергії до 2030 року. Також це пов’язано зі зростаючим інтересом місцевих і іноземних інвесторів до поновлюваних джерел енергії.

«Ефективне фінансування« зелених »проектів державними і міжнародними банками посприяло поліпшенню інвестиційного клімату в цьому секторі, особливо після прийняття Верховною Радою України у 2017 році спеціальних законів« Про ринок електричної енергії »і« Про оцінку впливу на навколишнє середовище », які зіграли позитивну роль в цьому процесі », – сказав Мохаммад Салім Алотті.

Він також підкреслив, що до 2018 року сумарна встановлена ​​потужність виробництва вітрової енергії в Україні склала 594.07 МВт, з яких 506.26 МВт – на основний материкової частини України. А в 2017 році Україна змогла заощадити близько 455 тисяч тонн вугілля завдяки використанню технологій для вироблення електроенергії за рахунок вітру.

На думку голови AUABI, інтерес інвесторів до проектів в області вироблення «зеленої» електроенергії залежить від законодавчої бази і правових механізмів, що діють в країні. У цьому контексті він звернувся до Міністерства закордонних справ з проханням переглянути питання про надання українській візи іноземним інвесторам і бізнесменам. Бюрократія, з якою вони стикаються сьогодні, перешкоджає планам для досягнення успіху і розвитку, і навіть завдає шкоди репутації України та її економіці.

«Україна славиться сучасним і розвиненим сектором поновлюваних джерел енергії, не кажучи вже про систему «зелених» тарифів, пов’язаних з обмінним курсом «гривня-євро», що дозволяє уникати коливань національної валюти. Також Україна пропонує інвесторам «зелені» привабливі тарифи, найвищі в Європі. І відповідно до чинного законодавства, нинішній «зелений» тариф діє до січня 2030 року, згідно з договором продажу електроенергії», – заявив Мохаммад Салім Алотті.

Підводячи підсумки, він подякував усім партнерам і учасникам конференції, а також висловив глибоке переконання, що майбутнє взаємовигідних українсько-арабських відносин має безпрецедентні перспективи розвитку, і AUABI докладе максимум зусиль для просування українсько-арабського співробітництва в енергетичній та інших сферах.

Генеральний секретар AREC Мохаммед Аль Тааніт розповів присутнім про те, чим займається і які цілі перед собою ставить організація, яку він представляє.

«AREC – це некомерційна неурядова Комісія, пов’язана з поновлюваними джерелами енергії в Арабському світі. Організація заснована в 2011 році в Аммані (Йорданія) і складається з великої кількості членів, що представляють кілька арабських країн, очолює її його величність принц Ассем бен Найеф », – сказав Мохаммед Аль Тааніт.

За його словами, в арабських країнах, як споживачі, так і управлінці на рівні державної влади стикаються з різними викликами в прийнятті відновлюваної енергетики в політиці країни і законодавчих актах. Потенціали і переваги альтернативної енергетики добре визнані.

«Мета AREC: працювати над сприянням і просуванням культури використання альтернативної енергетики та енергоефективності у всіх сферах життя. Майбутні інвестиції в поновлювані джерела енергії та енергоефективність до 2035 року в арабських країнах досягнуто більш 500 млрд доларів і 200 млрд доларів в країни Європи», – зазначив Аль Тааніт.

Українську сторону на конференції представили Володимир Ставнюк, Андрій Герус, Андрій Конеченков, Родіон Морозов і багато інших.

Володимир Ставнюк, голова правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України), розповів про реформи України, спрямованих на залучення арабських інвесторів, і програмі президента Володимира Зеленського, якій приділяють сьогодні особливу увагу. Володимиру Ставнюку були звернені безліч запитань від інвесторів компаній, він запевнив усіх, що українська держава гарантує безпеку їх вкладень, і всіляко сприятиме усуненню бюрократичних перепон.

Андрій Конеченков, голова правління ГМ «Українська вітроенергетична асоціація», віце-президент WWEA «Всесвітньої вітроенергетичної асоціації», виступив з доповіддю про відновлюваної енергії вітру і перспективних проектах його компанії для інвесторів.

Також виступили безліч інших українських і арабських бізнесменів-фахівців в галузі відновлюваної енергетики в пошуку найкращого рішення для викликів сьогоднішнього дня в області енергетичного сектора.

Джерело: ІП «Україна по-арабськи»