Фух, трохи відлягло

Фух, трохи відлягло

Фух, трохи відлягло.

Останнім часом я вже почав серйозно побоюватися, що нова влада не збирається глибоко реформувати або ліквідувати Держспецзв’язку. Більше того, не виключав, що вони просто сядуть на старі схеми та потоки.

Але цей допис пана Федорова показує, що мої страхи (поки що) марні. Фрази віце-прем’єра «Для інших годівниця закривається. Біжіть!», «Тепер пекло закінчиться» дають обережну надію на краще. Fingers crossed.

Особисто я неодноразово наголошував, що імітаційно-корупційну виразку під назвою Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України (ДССЗЗІ) краще за все просто ліквідувати, як повністю дискредитовану та скомпрометовану державну інституцію. Функцію координації кібербезпеки в масштабах країни вони не виконували ніколи. І не могли виконати, оскільки така складна діяльність потребує високої професійної кваліфікації та довіри суспільства та професійної спільноти до координатора. А таких чеснот у ДССЗЗІ зроду-віку не було. Зате була грандіозна за масштабами та нахабством пілорама «на кібербезпеку».

Але мене також влаштує, якщо у Держспецзв’язку просто відберуть усі кібер-функції. А заодно заберуть усі інші невластиві функції.
Нехай займаються тим, для чого вони колись були створені: урядовим зв’язком (ГУПС).

Я так розумію, що міністр цифрової трансформації та його команда нарешті зайняли першу базу процесу реформування системи кібербезпеки країни: «Держспецзв’язку є злом і його треба докорінно реформувати». Найближчі бази, до яких слід прийти: «а що замість?», «а як створити працюючу систему?», «а хто повинен/може стати національним координатором?», «чи потрібні взагалі державні регулювання галузі кібербезпеки» та багато інших. Я про всі ці речі писав багато нудних та веселих лонгрідів, які читає певна (невелика) кількість фахівців, але не ті, кому слід було б використати ідеї та пропозиції для реформування галузі. А хто й дочитав, вважає їх «нечетабельними» 😉

Міністр цифрової трансформації просить «Хто стикався на своєму шляху з цим органом, напишіть свій досвід взаємодії (на пошту – [email protected], тема листа «Досвід зі держспецзв’язком»). Проблеми, які виникали. Це нам сильно допоможе».
Я прошу тих колег, які мали неприємність доторкнутися до цієї купи лайна (ДССЗЗІ маю на увазі), написати про свій досвід на зазначений email. Після деяких моїх статей з критикою Держспецзв’язку, у приват мені приходять повідомлення типу «дякую за правду, але насправді усе ще гірше, ніж Ви пишете, ось наприклад…..».

Напишіть, не бійтеся.

Я теж напишу, хоча це будуть, переважно, лінки на мої минулі дописи. Нечитабельно, звісно, але не виключено, що хтось таки з аналітиків у владній команді знайде на них час та осягне усю глибину проблеми та можливі шляхи її подолання.
Користуючись нагодою, нагадаю посилання на свою пости концептуального та загального характеру, які мають стосунок до нагальної потреби термінового реформування системи національної кібербезпеки: https://tinyurl.com/y4mkbd7o

Увага, більшість з них лонгріди (TL;DR). Деякі з них нечитабельні для чиновників та депутатів))

Дякую Олександр Федієнко за посилання на допис Федорова, підписався. Щоб бути в курсі чи рухається реформа кібербезпеки.

Бережімося.
https://tinyurl.com/y4bobapg

Коли ми почали розбиратися, як влаштовано нашу державу в цифровій сфері, найчастіше чув, що пам'ятник можна отримати за…

Опубліковано Михайлом Федоровим Понеділок, 14 жовтня 2019 р.

Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.