Кожна людина стикається з тими чи іншими проблемами зі здоров'ям на різних етапах свого життя

Кожна людина стикається з тими чи іншими проблемами зі здоров’ям на різних етапах свого життя

Кожна людина стикається з тими чи іншими проблемами зі здоров’ям на різних етапах свого життя. Коли тобі 60+ таких проблем стає набагато більше.
А що казати тим людям, які в цьому віці незаслужено опинилися в катівнях ФСБ та російських в’язницях через свою принципову позицію або через нелояльність до політики РФ і дій окупантів в окупованому Криму?
Говорити про здоров’я взагалі не доводиться.
Що робити літнім людям, чию батьківщину окупували, а їх самих кинули в тюрми на десятки років?
Що робити якщо окупант нехтує українським законодавством, не дотримується російського та ігнорує міжнародне право?
Що робити, якщо літнім людям не дають можливості виступити з останнім словом у суді рідною кримськотатарською або українською мовою?
Куди звертатися якщо умови утримання в колонії/в’язниці неналежні, а про медичну допомогу майже можна й не згадувати?
Що робити якщо не дотримується елементарно навіть 39 правила?
І таких риторичних питань вагон і візок….
З ініціативи ООН 1 жовтня у світі відзначають Міжнародний день людей похилого віку.
Так званий “глава” окупованого Криму сергій аксьонов у своєму телеграм-каналі розмістив привітання з цим днем і зазначив: “Старшее поколение нуждается в нашей поддержке. Окружить наших дорогих стариков вниманием и заботой – долг каждого из нас”.
Однак водночас окупанти роблять у Криму абсолютно протилежне. Адже репресії зазнають люди незалежно від віку та статі.
За даними Кримськотатарський Ресурсний Центр на сьогодні в СІЗО і колоніях перебувають 10 літніх кримських політв’язнів Кремля, яких засуджено на терміни від 5 до 18 років позбавлення волі:
▶ Газієв Сервет – 63 роки
▶ Довгопола Галина – 68 років
▶ Омеров Енвер – 62 роки
▶ Приходько Олег – 65 років
▶ Муратов Зекір’я – 66 років
▶ Бекіров Інвер – 60 років
▶ Мамбетов Халіл – 68 років
▶ Аббозов Сеітяга – 66 років
▶ Еюпов Азамат – 60 років
▶ Сейдалієв Насрулла – 64 роки
Більше того, в цьому році у російському СІЗО помер 60-річний політв’язень кримський татарин Джеміль Гафаров та 61-річний українець Костянтин Ширінг.
З огляду на вік цих політв’язнів такі терміни можуть виявитися та й уже виявилися смертельними для них. Крім того, треба враховувати той факт, що у кожного із політв’язнів є тяжкі та хронічні захворювання, які особливо виявляються через неналежні умови утримання у СІЗО та в’язницях, системне ігнорування скарг правоохоронними органами, а також неналежну та несвоєчасну медичну допомогу.
Згідно з Мінімальними стандартними правилами поводження з ув’язненими, всі вони мають право на регулярну медичну допомогу, яку вони звичайно ж не отримують. А величезні терміни в колоніях та в’язницях для людей похилого віку з проблемами зі здоров’ям є окремою формою тортур.
Після всього того, що держава-окупант коїть на окупованих територіях по відношенню до дітей і літніх людей, можна сказати, що росія як держава не має права на існування!
Правозахисники та родичі, в свою чергу, мають робити все від них залежне, щоб імена та прізвища цих людей згадувалися в резолюціях та заявах міжнародних організацій, щоб привернути увагу до проблеми незаконного арешту громадян України похилого віку, та розповідати на всіляких майданчиках світу про справжнє підле лице країни-окупанта та всіх прислужників путінського режиму та домагатися введення персональних санкцій по відношенню до них.
Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.