Легальне працевлаштування українців в Польщі призведе до швидкої євроінтеграції України
https://i0.wp.com/poland2day.com/wp-content/uploads/2017/07/sajty.jpg?resize=694%2C396

Легальне працевлаштування українців в Польщі призведе до швидкої євроінтеграції України

Мільйони українців, які будуть офіційно працювати у Польщі, повернувшись додому, будуть намагатися влаштуватися на офіційну роботу, сплачувати податки, мати соціальне страхування.

Київ, 25 квітня 2018 року. Мільйони українців, які будуть офіційно працювати у Польщі, повернувшись додому, будуть намагатися влаштуватися на офіційну роботу, сплачувати податки, мати соціальне страхування. І в решті стануть тими реальними євроінтеграторами, які змінюватимуть життя українського суспільства на краще. Причому, робитимуть це «знизу» – в своїх селах та містах. Вже за декілька років можна буде побачити великі цивілізаційні зміни в українському суспільстві. Цим змінам сприятиме новий спільний проект «Партнерство та працевлаштування», який презентували Польсько – Українська господарча палата та Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування.

Крім того, українці не повинні сплачувати гроші за своє працевлаштування в інших країнах, тому що під час пошуку роботи їх дурять шахраї та некомпетентні бізнесмени, які контролюють біля 95% ринку міжнародного працевлаштування України. Насправді, більшість маленьких нелегальних посередників не мають сталих контактів з бізнесом за кордоном і не можуть налагодити нормальний процес працевлаштування. Українцям необхідно знати, що шукати роботу в Польщі потрібно тільки через ліцензовані компанії в Україні, які несуть відповідальність за те, куди вони відправляють людей. Працювати в Польщі краще на великих підприємствах, де виплата зарплати йде на банківську карту, дотримуються всі передбачені польським законодавством норми охорони праці і є соціальне страхування. В той же час українські ліцензовані компанії-посередники повинні отримувати дохід не від фізосіб, а від іноземних роботодавців, для яких вони шукають персонал. Безкоштовне працевлаштування завдасть удару по шахрайським схемам і недобросовісним компаніям-посередникам.

«Ми запросили взяти участь в проекті відповідальних працедавців з Польщі а також міжнародні агенцій з працевлаштування. І аналогічні дії ми проводимо на території України, запрошуючи до співпраці людей та компанії, які працюють згідно діючого законодавства. На українському ринку діє багато нечесних агенцій, що займаються працевлаштуванням українців, зокрема до Польщі, та беруть гроші за свої послуги, і це ми вважаєм неправильним. Але хочу сказати, що і в Польщі є чимало нечесних агенцій з посередництва та працедавців, які не дотримуються законів. При цьому ми хочемо уникнути такої ситуації, коли працівники з України втрачали би контакти з батьківщиною», – сказав Яцек Пєхота, голова Польсько-Української господарчої палати.

«Чому для українців Польща є привабливою країною для працевлаштування? Давайте порівняємо кілька цифр. З початку року польским урядом встановлена ​​мінімальна заробітна плата в розмірі 510 євро, в той час як мінімальна зарплата в Україні становить 110 євро. Різниця очевидна. Тому для українця вигідніше сьогодні працювати в Польщі, особливо короткочасно. Однак величина зарплати – не єдиний фактор, який приваблює українців. У зв’язку з культурною та мовною близькістю працівник, який приїхав до Польщі, дуже швидко освоюється тут, перестає відчувати себе чужаком і зайнятий тим, що заробляє гроші для себе і своєї сім’ї, що залишилася в Україні. Ми збираємося побудувати надійний міст між українськими трудовими мігрантами і відповідальними польськими роботодавцями. Вирішивши це завдання, ми зможемо захистити права трудових мігрантів. Наші громадяни повинні відчувати себе спокійно і захищено в Польщі, що в підсумку сприятиме економічному зростанню обох держав та збільшенню рівня добробуту українських громадян», – розповів Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що збираються шукати роботу за межами України.

Польсько-Українська господарча палата є однією з найстарших двосторонніх палат в Польщі, яка протягом двадцяти років працює, щоб покращити розвиток економічних і культурних польсько-українських стосунків.

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування