Під час  X Baltic Business Forum підписано меморандум про співпрацю між українським м.Трускавець та польським м.Свіноуйсцє.

Під час X Baltic Business Forum підписано меморандум про співпрацю між українським м.Трускавець та польським м.Свіноуйсцє.

Цьогорічний X BalticBusiness Forum Форум, який 18-20 квітня проходив в м.Свіноуйсцє (Польща) став для мене особливо значимим ще й тому, що під час його проведення вдалось організувати підписання меморандуму про співпрацю між містами Трускавець та Свіноуйсцє, за що окрема велика подяка меру м. Трускавець Андрію Кульчинському та президенту м.Свіноуйсця Янушу Жмуркевичу ( Janusz Żmurkiewicz ).



Вже багато років відвідую і знаю ці курортні міста. Кожне з них привабливе по своєму і кожне має свої унікальні переваги. Трускавець (UA) – Свіноуйсцє(PL) – мають великий потенціал для взаємовигідної співпраці. Цікавим може бути взаємний досвід і можливості. Особливо важливим є те що оферта кожного з цих курортів не конкурує а взаємно доповнює один одного і з часом така потенціальна співпраця може стати прикладом успішної польсько-української кооперації в туристичній і лікувальній сфері. І ще одне – для мене далекі для пересічного українця 44 острови на північному-заході Польщі, на яких розташоване м. Свіноуйсцє , це приклад і ілюстрація успішної польської інтеграції до ЄС, а також співпраці з своїм західним сусідом – Німеччиною. Не дарма серед 3 млн. відпочивальників які щорічно відвідують 40 тисячне польське Свіноуйсцє 80 % складають туристи з Німеччини.

Ці цифри наводять мене на один простий і логічний висновок – можливо в результаті інтеграційних і транскордонних процесів, розбудови відповідної інфраструктури, особливо транспортної, реалізації різноманітних ініціатив таких наприклад як «Єврорегіон Карпати», за достатньо невеликий час вдасться допровадити кількість відпочивальників в 20 тисячному українському Трускавці до таких самих багатомільйонних показників, які має польське Свіноуйсцє , і можливо що 80% з них складатимуть туристи, які прибувають від нашого західного європейського сусіда – Польщі..


Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати