У Криму "слідство" представило результати експертиз у "справі Едема Бекірова"

У Криму “слідство” представило результати експертиз у “справі Едема Бекірова”

В окупованому Криму “слідство” представило результати низки експертиз, які проводилися в рамках розслідування “справи Едема Бекірова”, обвинуваченого в незаконному обороті боєприпасів і вибухових речовин.

Згідно з висновками біологічної експертизи, ДНК Бекірова було виявлено на упаковці патрон, ізоляційної стрічки на вибухівці і мотузці рюкзака, в якому все зберігалося. Захист і сам політв’язень висловили заперечення і незгоду з результатами експертиз. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив журналіст Антон Наумлюк і дочка Бекірова Елеонора Бекірова.

Згідно з психіатричною експертизою Бекіров визнаний осудним.

Балістична і вибухотехнічна експертиза показала, що предмети, виявлені в сумці, яку, за версією слідства, Бекіров передав на збереження якійсь людині, яка зараз виступає в ролі засекреченого свідка звинувачення під ім’ям Карім Меметов, дійсно представляють собою 12 кг тротилу і майже 200 патрон калібру 9 мм.

Згідно з висновками біологічної експертизи, ДНК Бекірова було виявлено на упаковці патрон, ізоляційної стрічки на вибухівці і мотузці рюкзака, в якому все зберігалося. Тут же знайшлися і сліди ДНК Каріма Меметов. При цьому на самих патронах та вибухівку ніяких слідів виявлено не було, передає журналіст Наумлюк.

За його словами, слину у Бекірова відбирали двічі: 12 грудня 2018 року в будівлі ФСБ по Криму і Севастополю при затриманні і 29 грудня в СІЗО Сімферополя, проте це не було офіційною оперативно-розшуковою дією, а проводилося воно невідомими в цивільному.

“Захист підозрює, що ці, незаконним чином отримані зразки ДНК Бекірова, виявилися на упаковці патрон і вибухівки”, – написав журналіст.

Подібну версію висловила і дочка політв’язня.

“Очевидно, що вони використовували ту біологічну масу, яка була вилучена незаконно в перший же день! Все це несправедливо і абсурдно! Природно, адвокат і мій батько відразу висловили своє заперечення і незгоду з результатами цих експертиз”, – заявила Елеонора.

Нагадаємо, що 12 грудня 2018 року на в’їзді до Криму з боку КПП “Чонгар” російськими прикордонниками був затриманий громадянин України, кримський татарин Едем Бекіров, 1961 року народження, житель селища Новоолексіївка Херсонської області. Його затримали близько 08.30 ранку під час проходження паспортного контролю. До вечора його місцезнаходження залишалося невідомим.

13 грудня Київська районний “суд” Сімферополя заарештував Едему Бекирова до 11 лютого 2019 року. 20 грудня ФСБ пред’явила йому офіційне звинувачення в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 КК та ч.2 ст. 222.1 КК).

7 лютого Київський районний “суд” Сімферополя продовжив термін утримання під вартою Едему Бекірова до 12 квітня 2019 року.

Едем Бекіров є одним з кримськотатарських громадських активістів селища Новоолексіївка. Він інвалід I групи. У січні 2018 роки захворів на складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунта. Крім того, чоловік носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).

Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.