Україні потрібно залучати трудових мігрантів з інших країн
фото Укрінформ

Україні потрібно залучати трудових мігрантів з інших країн

Україні потрібно наслідувати польський приклад та запроваджувати програми із залучення трудових мігрантів з інших країн.

Тільки робити це потрібно із розумом, не відкриваючи кордони для всіх підряд, а тримати цей процес під контролем. Почати з вивчення того, які країни можуть нас цікавити в сенсі довгострокових відносин по залученню робочої сили, та громадяни яких можуть дійсно приїхати до України та працювати тут декілька років.

Потрібно продумати застереження від можливості створення національних осередків, як у багатьох європейських країнах, заселених представниками національних меншин. Крім цього, треба інформувати українців про те, що робить уряд і навіщо, пояснювати, що покращення добробуту не відбудеться само собою. Коли люди зрозуміють цей зв’язок, то проблема недовіри до чужинців почне зникати.

Крім того, багаточисельні експерименти в країнах ЄС показали, що люди готові бути більш толерантними до мігрантів не тільки коли вважають їх чисельність прийнятною, але і коли бачать ознаки успішної асиміляції.
Нам потрібно не тільки відкривати країну для трудових мігрантів з інших країн, але і робити все можливе для повернення українських заробітчан додому.

Для цього необхідно створити максимально сприятливі умови для малого бізнесу, щоб трудові мігранти мали можливість вкладати зароблені гроші на батьківщині, реально захистити право власності, знизити рівень корупції серед місцевої влади та органів безпеки.

Тільки комплексні зусилля призведуть до успіху і економіка України почне зростати випереджаючими темпами, а добробут людей підвищуватиметься.

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування