Умови та можливості для польського бізнесу в будівельній галузі України: конференція „Build Ukraine on-line”

Умови та можливості для польського бізнесу в будівельній галузі України: конференція „Build Ukraine on-line”

21 квітня відбулася конференція “Build Ukraine on-line” – одна з циклу спеціалізованих конференцій “Економіка, децентралізація та місцевий розвиток в Україні”, організатором  якого виступає Польсько-Українська Господарча Палата. 

Серед запрошених гостей – представники українського державного сектору та юридичних фірм, а також представники польських компаній, які представили свою пропозицію в контексті товарів та послуг у будівельній галузі.  Модераторував захід  Яцек Пєхота – Президент Польсько-Української Господарчої Палати.

Першим виступив Заступник Міністра  розвитку громад та територій України Іван Лукеря  з презентацією «Велике будівництво в Україні” – державної програми, завдяки якій в часи “коронакризи” будівельна галузь країни не тільки не стала на паузу, а й тримається і розвивається за певними сегментами. Пан Лукеря пообіцяв підтримку польським компаніям, які вже  будують чи мають намір будувати в Україні. 

Голова комітету будівництва, архітектури та комунального господарства ПУГП в Україні Олександр Сокол розповів польським учасникам і партнерам про актуальний стан будівельного ринку України, його труднощі, потенціал і перспективи для іноземних компаній. Окремо виділив успішно реалізовані польські інвестиційні проекти в Україні  за останні  два роки. 

Заступник Генерального директора ДП ProZorro Наталя Шимко фахово ознайомила учасників конференції  з українською системою державних закупівель, правилами участі іноземних компаній у відкритих тендерах. Тут слід зазначити, що польські фірми дуже часто звертаються до ПУГП за розкриттям даної теми. 

Доповнила розповідь і дала вичерпні відповіді на питання учасників щодо вище згаданої теми керуючий партнер АО “Jus Collegium” Юлія Попович, яка детальніше зупинилася на  особливостях участі іноземних будівельних компаній у державних закупівлях в Україні.

Іноземні компанії, зокрема польські, реалізуючи проекти в Україні, стикаються насамперед з проблематикою українського ліцензування, сертифікації та дозвільної документації. Тому для польських учасників було підготовлено спеціальні презентації представниками ЮК «Юстікон». Зокрема на тему «Відповідність кваліфікаційних документів працівників іноземних будівельних компаній законодавству України. Порядок отримання дозволів на охорону праці нерезидентами” Тамари Зінов’євої – керівника відділу та на тему “Підстава для отримання дозволу на працевлаштування для відряджених іноземних робітників. Необхідні документи та держмито”  Дениса Джура – юриста міграційного відділу. 

 

Польсько-Українська Господарча Палата, організовуючи даний захід, запросила найбільш досвідчених і високого фахового рівня  спікерів із державного та приватного секторів, аби максимально допомогти представникам  польського будівельного бізнесу знаходити комфортніші шляхи для  реалізації інвестиційних проектів в Україні. 

Партнери заходу: Bon Gravity EuropeJus Collegium, Green Farms.

Переглянути конференція “Build Ukraina on-line” тут:

Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства